Volledig scherm
Ledeltheater in Oostburg © Google Streetview

Zoma voert Sunrise vier keer op in Ledeltheater

ZUIDZANDE - Na 32 jaar toneelspelen, zingen en dansen neemt Gerda Flemm afscheid van Zoma Swing uit Oostburg. Maar éérst speelt ze nog vier voorstellingen mee in het Ledeltheater. 

Zodra ze het podium betreedt, zit ze helemaal in haar rol. Ze ís de persoon die ze speelt. Of het nou een Spaanse dame is of zelfs een man. Gerda Flemm uit Zuidzande houdt van het toneel. Toch neemt ze na 32 jaar afscheid van Zoma Swing uit Oostburg. "Ik word 75 en een oud vel hoort niet meer op het podium thuis", zegt ze met een knipoog.

Zoma, de Zeeuws-Vlaamse Operette en Musical Amateurs, werd in 1972 opgericht door Peter de Lijser, de broer van Gerda. Toen de club in 1985 verlegen zat om een tijdelijke repetitieruimte, konden ze terecht bij Joy in Cadzand. Niet geheel toevallig de horecazaak van familie De Lijser. 

Gerda, toen 43 jaar, stond met haar man in de familiezaak en zorgde voor koffie en thee tijdens repetities. "Mijn broer vroeg of ik de rol kon spelen van iemand die er een tijdje niet kon zijn. Achteraf hoorde ik dat die rol nog helemaal niet was vergeven." Lachend: "Zo ben ik erin geluisd." De liefde voor muziek zat er bij heel de familie in. Haar man, broers,  zus, zwager en de kinderen zaten allemaal bij Zoma. 

Ook Gerda bleek zich thuis te voelen op het podium en speelde door de jaren heen verschillende rollen en maakte de omslag mee van operette naar muziektheater. "In 2004 waren er nog twaalf leden over, met dat aantal kun je geen operette doen. De ommekeer was goed." De overstap naar eigen producties met moderne muziek, en ook klassieke stukken, bleek een schot in de roos. Zoma trok weer meer leden en heeft nu al jaren een stabiel aantal van rond de dertig. 

Ook in de nieuwe voorstelling Sunrise wordt moderne muziek met klassiek gecombineerd, alles past in het verhaal. Zoma krijgt daarbij ondersteuning van een band en de balletgroep van Anita Bekers.  Sunrise is een modern, onrealistisch en muzikaal sprookje geschreven door Rini Fenijn en Eric Wijffels. 

Het verhaal, of beter gezegd de strijd tussen goed en kwaad, speelt zich af tussen de heer van de Dag en de vrouw van de Nacht. Er zijn vijf nieuwelingen in het land die moeten kiezen tussen licht en donker. 

Dragen ze het goede of het kwade in zich? Het ultieme gevecht speelt zich af in het schemer, de korte tijd tussen dag en nacht. Dat klinkt spannend, maar er zijn zeker ook komische momenten, volgens Eric en Rini. 

Zoma Swing speelt Sunrise op 24 en 25 maart en op 1 april om 20.00 uur in het Ledeltheater in Oostburg. Op zondag 2 april is er een matinee. Kaarten à 15 euro via ledeltheater.nl.