Zes Duitsers gered uit woelige Noordzee: ‘Ze hebben veel geluk gehad’

videoNEELTJE JANS - Zes Duitsers zijn dinsdagochtend door de KNRM uit de Noordzee gered nadat hun motorbootje was omgeslagen. Dankzij het snelle ingrijpen van de redders hielden de opvarenden er nauwelijks iets aan over. Ze hebben geluk gehad, concludeert schipper Eric van der Linde naderhand.

Rond half twaalf krijgt de Kustwacht een telefoontje. Een Duitse man meldt in eerste instantie dat zijn scheepje op de Noordzee motorproblemen heeft, maar al snel blijkt de situatie te verergeren. De boot maakt water en slaat om.

De redders van de Koos van Dessel - de reddingsboot van de post Neeltje Jans - zijn dan al op weg, en ook de KNRM in Westkapelle wordt opgeroepen. Ook de kustwacht schiet te hulp. Doordat de opvarenden niet weten waar ze zich precies bevinden, is het lastig zoeken. Dat de zee tamelijk onstuimig is - de golven gaan anderhalf tot twee meter hoog - maakt het er ook niet gemakkelijker op.

In het water

Maar de betrokkenen hebben geluk: al na een paar minuten vindt de Koos van Dessel het bootje, niet ver uit de kust ter hoogte van de stormvloedkering. De redders komen niets te vroeg: vier opvarenden liggen in het water. Gelukkig hebben ze zwemvesten aan. Twee anderen zijn op de boeg van het omgeslagen scheepje geklommen. Een kwartier nadat de Koos van Dessel is uitgevaren, zijn de zes Duitsers veilig aan boord.

De redders brengen de Duitsers naar het boothuis op Neeltje Jans. Daar staan hulpdiensten al te wachten: meerdere ambulances en politiewagens. Een opgeroepen traumahelikopter is weer afbesteld: er heeft niemand acute medische hulp nodig.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De opvarenden van het motorbootje zijn onderzocht in een ambulance en lopen, in handdoeken gewikkeld, naar het boothuis. © HV Zeeland

Vijf opvarenden kunnen - dekens om hen heen geslagen - zelf lopen. De ander wordt op een brancard van het drijvende boothuis naar één van de ambulances op de wal gerold. Hij gaat naar het ziekenhuis. Zijn toestand is niet ernstig: hij is vooral erg geschrokken en heeft het koud. Dat geldt ook voor de anderen: zij komen bij en warmen op in het KNRM-onderkomen.

Nietig

Ondertussen vaart de Frans Naerebout, een schip van de Kustwacht, de haven van Neeltje Jans binnen. Aan boord ligt ook het motorbootje, dat met hulp van de Westkapelse redders is geborgen. Het katuitjachtje ziet er nietig uit op de grote betonningsboot, die normaal gesproken wordt gebruikt voor het vervoeren en plaatsen van boeien.

Op dat moment vertrekt ook de laatste ambulance bij het boothuis en keert de rust terug. Tijd voor de redders om terug te blikken. De opvarenden hebben geluk gehad, concludeert schipper Eric van der Linde. ,,We waren er heel snel bij, en ze hadden zwemvesten aan. Die combinatie heeft hen gered.” Van der Linde spreekt van een ‘prachtige reddingsactie’. ,,Hier doen we het allemaal voor.”

Volledig scherm
De Kustwacht heeft het omgeslagen bootje geborgen en brengt het de haven van Neeltje Jans binnen. © HV Zeeland