Grensafsluiting op polderweg bij Zelzate.
Volledig scherm
Grensafsluiting op polderweg bij Zelzate. © Facebook Brent Meuleman

Zelzate per auto alleen nog bereikbaar via Tractaatweg, in Hulst op drie na alle grensovergangen dicht

ZELZATE - Zelzate heeft zes van de acht grensovergangen met Nederland afgesloten met behulp van betonblokken en hekwerk. Alleen de Tractaatweg blijft open voor auto’s. Fietsers kunnen enkel nog van Zelzate-West naar Sas van Gent en vice versa rijden via het tijdelijke fietspad langs de Westkade bij kunstmestfabriek Rosier.

Met name voor Sas van Gent betekent dit nogal wat. Veel automobilisten maken gebruik van de Poelstraat om in Zelzate te komen, sinds de afsluiting van de met verzakkingsgevaar bedreigde Westkade bij Rosier eind februari vorig jaar. Ze moeten anders omrijden via de brug van Sas van Gent en de Tractaatweg.

Vanwege het strengere Belgische beleid om de coronavirus-uitbraak te bestrijden, is het grensoverschrijdend autoverkeer toch al behoorlijk ingeperkt. In België mag je alleen de weg op voor ‘essentiële verplaatsingen’, om bijvoorbeeld naar je werk, een nabijgelegen winkel, arts of ziekenhuis te gaan. De grensafsluitingen in Zelzate moeten voorkomen dat er alsnog ‘vissen door de mazen van het net glippen’.

Afgesloten grensovergangen

De zes afgesloten grensovergangen zijn: Poelstraat/Spiegellaan aan de westzijde van het Kanaal Gent-Terneuzen, Karnemelkstraat/Stekkerweg, Sint-Stevensstraat/Stekkerweg (Vissersverkorting), Sint-Franciespolder/Stekkerweg, Landweg/Stekkerweg en Oudenburgse Sluis/Molenstraat; allemaal aan de oostkant van het Kanaal Gent-Terneuzen.

Een aantal afsluitingen is zo ingericht dat landbouwverkeer wel kan passeren. Nogal wat Vlaamse landbouwers pachten of bezitten grond in Nederland. Zij moeten daar bij kunnen komen.

Brent Meuleman, burgemeester van Zelzate, waarschuwt dat er streng zal worden gecontroleerd, door medewerkers van de eigen politiezone (Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Lochristi) en van de federale politie.

Ook langs grens Hulst

In de Belgische gemeenten grenzend Hulst zijn eveneens de meeste grensovergangen afgesloten. Alleen voor essentiële verplaatsingen zijn de volgende overgangen nog open: Nieuw Namen/Kieldrecht, Clinge/De Klinge en in Kapellebrug. Ook is nog autoverkeer mogelijk over de grens in Koewacht, gemeente Terneuzen.