Een onderwaterarcheoloog bestudeert de constructie van het 17de-eeuwse houten scheepswrak Oostvoornsemeer (OVM) 14, waarvan de resten op bijna 30 meter diepte meer dan 3 meter boven de bodem uitsteken.
Volledig scherm
PREMIUM
Een onderwaterarcheoloog bestudeert de constructie van het 17de-eeuwse houten scheepswrak Oostvoornsemeer (OVM) 14, waarvan de resten op bijna 30 meter diepte meer dan 3 meter boven de bodem uitsteken. © gratis

Zeewrakken in de Noordzee zijn tijdscapsules: in zee wordt alles beter bewaard

De Belgische regering waardeert de scheepswrakken in de Noordzee als cultureel erfgoed dankzij een nieuwe wet. Zo krijgen die een betere bescherming. Het gaat om alle scheepswrakken die minstens honderd jaar in zee liggen. Wat betekent dat in de praktijk? Maritiem archeoloog Sven Van Haelst legt dat uit. Hij is in dienst bij het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende.

  1. Onderzoekers Wageningen Universiteit: sla dood die mug (en stuur hem op)
    PREMIUM

    Onderzoe­kers Wageningen Universi­teit: sla dood die mug (en stuur hem op)

    VLISSINGEN - Hoeveel muggen dragen het Westnijlvirus bij zich? Dat wil de Wageningen University & Research (WUR) graag weten. Een oproep begin dit jaar leverde 5744 steekmuggen op en veel onderzoeksdata. Helaas waren daaronder zo weinig Zeeuwse inzendingen, dat over de situatie in Zeeland nagenoeg geen informatie is. Besmette huissteekmuggen kunnen de Westnijlkoorts veroorzaken, die in zeldzame gevallen eenstige afloop kent. De onderzoekers willen zoveel mogelijk doodgeslagen muggen onderzoeken op dit virus en vragen het publiek daarom ze op te sturen.