Volledig scherm
De Streekdrachtendag werd vorig jaar in Westkapelle gehouden. Piet Minderhoud zorgde toen dat de snoeren, de krullen en de stukken zitten zoals het moet. © Lex De Meester

Zeeuwse Streekdrachtendag vindt dit jaar plaats in Nieuwvliet

NIEUWVLIET -  West-Zeeuws-Vlaanderen is dit jaar het podium voor de elfde Streekdrachtendag. Ruim honderd deelnemers uit heel Zeeland komen op zaterdag 24 augustus naar Nieuwvliet.

Zeeland kent maar liefst dertien drachten en acht verenigingen of stichtingen die regelmatig optreden. De Stichting Zeeuwse Streekdrachten houdt jaarlijks de drachtendag en de Stichting tot Behoud van de Cadzandse Dracht tekent dit jaar voor de organisatie. 

Wandeling in dracht

De deelnemers maken vanaf 14.00 uur een wandeling door Nieuwvliet, vanaf het dorpshuis. Er wordt oude kledij getoond die aan de kenner veel informatie verstrekt. Zo is er bij de meeste drachten een katholieke en protestantse versie en er is rouw- en feestkledij. Ook is er dracht voor kinderen, werkkleding en de mooie zondagse dracht. Bij al deze drachten horen ook sieraden. Muziekvereniging Breskens-Groede-Schoondijke zorgt voor muziek en bij de molen worden oude ambachten gedemonstreerd. Het Truuzements Mannenkoor sluit de drachtendag om 16.00 uur af met een optreden, in de kerk aan de Dorpsstraat. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 19 september: 75 jaar bevrijding in Westdorpe

    19 september: 75 jaar bevrijding in Westdorpe

    Op 19 september wordt de bevrijding van Westdorpe in 1944 is Westdorpe herdacht. Samen met de leerlingen van groep 5 tot en met 8 van basisschool de Kreeke wordt stil gestaan bij deze dag. De leerlingen komen rond 14.00 uur naar “de Kirke”waar ze onder andere in het museum uitleg krijgen over de oorlogsjaren in Westdorpe. Rond de klok van 14.40 uur zal men gezamenlijk de bevrijding herdenken rond het oorlogsmonument op de begraafplaats. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. De herdenking wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. De Mariakapel in “de Kirke”is die middag ook het open.
  2. 5 oktober: Britse bluesgitarist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen

    5 oktober: Britse bluesgita­rist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen

    Op zaterdag 5 oktober speelt de Britse bluesgitarist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen. Al meer dan vijftien jaar maakt deze blueslegende op overtuigende wijze furore in de Europese bluesscene. Hoewel Bryant diepe wortels in de blues heeft, laat hij zich niet beperken door de grenzen van het genre. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot een singer-songwriter die zijn heftige gitaaruitbarstingen handig combineert met subtiele emotionele ontboezemingen. De aanvang van het optreden is om 20.30 uur en kaarten zijn te verkrijgen via de website van Porgy en Bess: www.porgyenbess.nl.