Volledig scherm
Mineke Minderhoud

Zeeuwse Mineke Minderhoud zat met kloppend hart in de badkamer op Hawaii: inkomende raket!

De Domburgse Mineke Minderhoud verblijft momenteel op Hawaii. De Zeeuwse lifecoach maakt een reis rond de wereld en kwam een paar dagen geleden aan op Hawaii. Een persoonlijk verslag van de impact die de ‘missile threat warning’ had.

Zaterdag 13 januari 2018 – tijd op Hawaii 08.00 uur

,,Ik ben net van plan om mijn kamer uit te gaan om te gaan ontbijten, als de eigenaresse van de B&B komt aanrennen. ,,There is a missile threat warning, a missile is coming to Hawaii! Go immediately back in your room, close your door and the windows and lock yourself up in the bathroom. Take some food and water with you!"  En weg is ze… Half wakker doe ik exact wat ze zegt. Op dit soort momenten heb ik altijd het geluk dat ik helder kan denken. Ik grijp eerst mijn telefoon en maak dan alle kieren dicht met handdoeken. Met kloppend hart zit ik op de badkamervloer. Ik zie dat ik wel wifi heb in deze ruimte, de badkamer is volledig binnenshuis. Ik vraag via mijn familie-appgroep of de kinderen iets meer weten, via het nieuws. Nee dus. Dan krijg ik een alert binnen op mijn telefoon (goed om je locatie open te hebben staan op je mobile) 'BALLASTIC MISSILE THREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL'

Noord-Korea

Duidelijke taal. En net als iedereen denk ook ik: Noord Korea. Daar zijn ze heel bang voor hier. 
Omdat mijn kinderen allang weten dat ik zielsveel van ze hou, besluit ik dat nu niet te appen. Iets binnen in me heeft goede moed maar ik ben ook heel erg bang. Dit mensenwerk maakt me angstiger dan de dingen die ik al in de natuur heb meegemaakt, zoals de dreigende vulkaan op Bali. 
Ik bedenk dat ik de beste plek in huis heb. Het is doodstil. Heel traag kruipen de minuten voorbij. Als er echt wat is, dan is mijn waterfles een lachertje. Ik bedenk dat ik op Big Island zit, zo ver mogelijk weg van Honolulu. Als Noord Korea goed mikt, dan mikken ze daar. Gek hoeveel er door je hoofd gaat. Ik ga heel rustig ademen en het lukt me om de rust te bewaren (alle yoga niet voor niks geweest)
. Ik denk terug aan mijn landing op Honolulu, 4 dagen geleden. Ik kwam uit Nieuw Zeeland en schrok bij de aanvliegroute hier van de enorme defensiemacht. Ik zie Pearl Harbour liggen en naast de luchthaven voor de burgerluchtvaart ligt de militaire luchtbasis. Rijen dik staan hier gevechtsvliegtuigen opgesteld, zo te zien aardig paraat door de mensen die er lopen. Alle soorten en maten en ook de vliegtuigen die ik alleen van plaatjes ken. Ook dat is dus Hawaii - ik realiseerde me op dat moment al de strategische ligging. Zeker het meest aantrekkelijke doelwit. De dreiging waar de mensen het hier over hebben is echt, ik snapte het direct. 


Na een half uur komt Mary vertellen dat het false alarm was. Ze staat nog te trillen op haar benen. 
Ik ga met haar mee naar de waranda. Vijf andere gasten, uit Zuid-Korea, zitten helemaal te shaken. 
Op mijn telefoon komt het bericht dat de waarschuwing is ingetrokken. Voor een vals alarm heeft het allemaal wel opmerkelijk lang geduurd, vind ik. Op tv zie ik beelden van mensen in paniek op straat, heel veel drama. Ik heb erg te doen met de mensen uit Zuid Korea hier, ze proberen hun families te bellen.
 Mary heeft het laatste nieuws en kan zien dat het heel de wereld over gaat nu. Ook de NOS heeft het al snel in de app staan en ik krijg via FB het PZC-bericht van iemand.
 Het gaat er bij mij niet in dat er op een verkeerde knop is gedrukt. Dit bericht moet iemand toch schrijven voordat je het verkeerd verstuurt? We zullen het niet weten. Lijkt me meer iets waarbij ze de reacties willen testen, of het is weer een afleidingsmanoeuvre om de laatste stommiteiten van Trump uit het nieuws te halen. Nou, dat is aardig gelukt.
 Ondertussen is het een prachtige zonnige dag op Hawaii. Dit is een paradijs en ik heb er veel moeite mee om te bedenken dat een dwaas dit zou kunnen vernietigen. Een van de mooiste plekken die ik op mijn reis ben tegengekomen.  

Ik maak een wandeling langs de woeste kust hier, waar enorme golven van de oceaan op de rotsen beuken. In deze baai komen rond deze tijd walvissen, ik hoop ze te kunnen spotten.
 Vooralsnog wint het vertrouwen waarin ik leef het weer snel van de onrust die ik voelde. 
Wel besluit ik wat langer op the Big Island te blijven en het kan zomaar zijn dat ik Pearl Harbour uit mijn programma schrap.


Aloha!
 Mineke Minderhoud

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement