De bouw van windpark Borssele in Vlissingen-Oost. Het is de vraag of Zeeland genoeg kabel heeft om die windstroom tre transporteren
Volledig scherm
PREMIUM
De bouw van windpark Borssele in Vlissingen-Oost. Het is de vraag of Zeeland genoeg kabel heeft om die windstroom tre transporteren © Lex De Meester

Zeeuwse kabels en buizen kunnen overgang naar duurzame energie niet aan

MIDDELBURG - In 2030 telt Zeeland 120.000 elektrische auto’s maar als het elektriciteitsnetwerk niet wordt aangepast, staan ze in veel regio’s een deel van de dag stil. Om de Zeeuws-Vlaamse industrie schoner te maken, is waarschijnlijk een extra elektriciteitskabel onder de Westerschelde nodig. En het is nog de vraag hoe alle stroom van de windparken op zee via Zeeland naar de rest van het land kan worden getransporteerd.

Om de klimaatdoelstellingen te halen gaan woningen van het gas af, neemt het aantal elektrische auto’s enorm toe en schakelt de industrie over op elektriciteit en waterstof. Zowel de vraag naar als het aanbod van groene stroom neemt de komende jaren enorm toe. De provincie heeft laten onderzoeken wat dit betekent voor het huidige netwerk van elektriciteitskabels en gasleidingen.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.