Volledig scherm
Raadslid Ingrid Wojtal (Sociaal Terneuzen). © Mark Neelemans

Zeeuws-Vlaanderen krijgt geen psycholance

TERNEUZEN - Zeeuws-Vlaanderen krijgt geen eigen ‘psycholance’, maar het vervoer van ernstig verwarde mensen naar een noodopvang blijft gewaarborgd. Dat antwoordt het Terneuzense college op vragen van raadslid Ingrid Wojtal (Sociaal Terneuzen).

Wojtal had gepleit voor de komst van een regionale ‘psycholance’. Dat is een aangepaste ambulance die ernstig verwarde mensen naar een noodopvanglocatie brengt. Het dagelijks provinciebestuur liet vorige week al aan de Statenfractie van de PvdA weten dat zo’n pscyholance er wat haar betreft niet komt. In een dunbevolkt gebied als Zeeland is dat te duur.

Emergis

De vrees van Wojtal dat verwarde mensen niet meer worden opgehaald, is echter ongegrond, geven B en W aan. Agenten blijven dat voorlopig doen. En vanaf 2018 gebeurt dat waarschijnlijk met een gewone ambulance. Die vervoert patiënten dan naar Emergis in Goes, waar nog dit jaar een ‘Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte’ (SPOR) wordt gerealiseerd. Daar wordt dag en nacht adequate (nood)opvang geboden. De Zeeuwse gemeenten, die samen met Emergis verantwoordelijk zijn voor de realisatie van zo’n SPOR, praten nog over de precieze invulling.