Volledig scherm
Zeeuws-Vlaanderen moet zich beter voorbereiden op intense droogte. © stock.xchng

Zeeuws-Vlaanderen bereidt zich voor op klimaatverandering met stresstest

TERNEUZEN - Veel moet er nog gebeuren om Zeeuws-Vlaanderen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zoals langdurigere periodes van droogte en hevige plensbuien. Zeeuws-Vlaamse gemeenten werken met het waterschap en de provincie aan een actieprogramma.

In het Bio Base-centrum in Terneuzen zijn daarvoor deze week de eerste stappen gezet. Het langer vasthouden van regenwater is één van de actiepunten. Grote bedrijven, zeker ook in de recreatiesector, moeten daarvoor ruimte reserveren. De gemeenten moeten ook aan de bak, door méér in plaats van minder te investeren in groen.

In de landbouw is meer aandacht nodig voor zilte teelten bij gebrek aan zoet water en aan de klimaatomstandigheden genetisch aangepaste rassen. Het natuurbeleid moet minder star. Het verdwijnen van dier- en plantensoorten is niet altijd tegen te gaan. Een geruststellend geluid was er ook, de kans op overstromingen is ‘heel klein’ in Zeeuws-Vlaanderen.

Het klimaatactieprogramma, officieel klimaatstresstest, moet eind dit jaar af zijn. Dat is landelijk zo bepaald.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement