Koewacht 20200325 Kleine grensovergang aan de Beukendreef geblokkeerd
Volledig scherm
Koewacht 20200325 Kleine grensovergang aan de Beukendreef geblokkeerd

Zeeuws-Vlaamse burgemeesters wensen hun collega's in het grensgebied ‘veel sterkte in deze moeilijke tijd’

TERNEUZEN - Het is aan beide kanten van de grens wennen: Zeeuws-Vlamingen kunnen opeens geen brood meer kopen in Vlaanderen en Vlamingen liepen onlangs tegen afgesloten parkeerterreinen in Sluis aan. 

De coronacrisis heeft het dagelijks leven in het grensgebied op z'n kop gezet. De burgemeesters van Terneuzen, Hulst en Sluis hebben hun collega's in Sint Gillis Waas, Stekene, Beveren, Zelzate, Assenede, Moerbeke, Wachtebeke, Damme, Knokke-Heist, Maldegem en Sint Laureins per mail een open brief gestuurd en ze sterkte gewenst. 

Over en weer zorgen

Inmiddels zijn de grenzen is het grensgebied gesloten en is grensverkeer alleen nog maar mogelijk voor mensen die in Vlaanderen werken. ,,We merken‘’, aldus de drie Zeeuwse burgemeesters, ,,dat - over en weer - de zorgen bij inwoners groot zijn. Er ontstaat soms extra spanning door verschil in maatregelen of door de snelheid waarmee bepaalde maatregelen worden doorgevoerd.‘’ 

De grens bestaat niet

De burgemeesters van Terneuzen, Hulst en Sluis schrijven uit te kijken naar het moment dat de maatregelen kunnen worden opgeheven en dat het dagelijkse leven weer opgepakt kan worden. 

In normale tijden bestaat de grens tussen Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen niet. Vlamingen kopen huizen in Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuws-Vlamingen werken in Vlaanderen of laten zich opereren in Knokke. Tot voor enkele weken terug was dat een situatie waar niemand bij stil stond.