Volledig scherm
Wmo-vervoer. © Frans Paalman

Zeeuws-Vlaams Wmo-vervoer voorlopig gegund aan Tiels bedrijf

TERNEUZEN - Het taxivervoer in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waarvan veel ouderen en gehandicapten gebruik maken, is in Zeeuws-Vlaanderen voorlopig gegund aan taxibedrijf Citax uit Tiel.

Of Citax daadwerkelijk in Zeeuws-Vlaanderen gaat rijden, is nog niet zeker. De huidige vervoerders, Taxi Grenszicht uit Clinge en Taxi Segers uit Philippine, hebben een kort geding aangespannen dat 8 juni dient bij de rechtbank. Twee keer eerder mislukte een aanbesteding.

Citax is vrij groot in het Wmo-vervoer. ,,Wij doen dit werk al van oost-Gelderland tot voorbij Gorinchem en van Den Bosch tot Utrecht", vertelt Bernd Verbeek van Citax. Wmo-vervoer moet Europees worden aanbesteed. Verbeek: ,,Wij hebben in Zeeuws-Vlaanderen ingeschreven, omdat wij daar een meerwaarde in zien voor ons bedrijf."

Als Citax het werk definitief wordt gegund, moet het bedrijf minimaal 75 procent van de taxichauffeurs die Wmo-vervoer rijden, van Grenszicht en Segers overnemen. Het contract moet  1 oktober ingaan en heeft een looptijd van vijf jaar.

De manier waarop het Wmo-vervoer wordt aanbesteed, ligt landelijk onder vuur. Gemeenten proberen het onderste uit de kan te halen, luidt de kritiek. Tv-programma Radar besteedde daar onlangs uitgebreid aandacht aan. FNV-vakbondsbestuurster Minke Jansma noemde Terneuzen als positieve uitzondering, door bij de aanbesteding eisen te stellen aan het aantal chauffeurs in vaste dienst en door vooraf een prijs vast te stellen. Het Samenwerkingsverband Collectief Vervoer Zeeuws-Vlaanderen van Terneuzen, Hulst en Sluis is verantwoordelijk voor het Zeeuws-Vlaams Wmo-vervoer.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement