De duinen en het strand van Zoutelande.
Volledig scherm
De duinen en het strand van Zoutelande. © Lex de Meester

Zeeuwen trots op zee, kust, duinen en De Ruyter. Maar sommigen schamen zich een beetje

VLISSINGEN - Na de Friezen zijn de Zeeuwen het meest trots op hun provincie. Ze roemen zee, kust en duinen, zijn fier op de nuchterheid en zien Michiel de Ruyter als hun grootste provinciegenoot. Maar een deel schaamt zich ook een beetje.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research naar het regio- en provinciegevoel van Nederlanders onder bijna 25 duizend Nederlanders. I&O Research voerde het onderzoek uit in opdracht van de NOS en de regionale omroepen. 

Na de Friezen zijn de Zeeuwen het meest trots op hun provincie. Daarna volgen de Drenten en de Groningers. Mensen voelen zich in Zeeland het meest verbonden met Nederland (53 procent), daarna met de provincie (51 procent), de regio (24 procent) en pas in de laatste plaats met hun gemeente (10 procent). 
Bijna driekwart van de Friezen zegt 'zeer trots’te zijn op hun provincie. In Zeeland is dat percentage 65 procent, in Drenthe 61 procent en in Groningen 60 procent. Op enige afstand volgt Limburg (55 procent) en Noord-Brabant (54 procent).

Trots

Zeeuwen zijn vooral trots op de natuur en de nuchterheid. Het minst trots zeggen ze te zijn over humor en de band Racoon (beide 1 procent),  Bløf (3 procent) en hard werken  en gemeenschapszin (beide 5 procent). Ook eten en specialiteiten (mosselen, oesters en zeekraal) en de taal/dialect kunnen Zeeuwen niet warm maken voor hun provincie. 

Op de vraag ‘Wie is voor u de grootste provinciegenoot?’ kunnen vooral Friezen en Zeeuwen een antwoord geven. Dit zijn ook provincies waar een duidelijke ‘winnaar’ naar voren komt: in Zeeland wordt Michiel de Ruyter door 45 procent genoemd en in Friesland wordt Grutte Pier als de grootste Fries genoemd, door 36 procent van degenen die iemand konden noemen.

Schamen

Terwijl gemiddeld driekwart van de Nederlanders op zijn minst een beetje trots is op zijn of haar provincie (waarvan 41 procent ‘zeer trots’), zegt 29 procent zich voor de provincie te schamen. Als men zich schaamt, dan is dat voor de mentaliteit van de provinciegenoten: 13 procent van alle Nederlanders schaamt zich hiervoor.

Zeven op de tien Zeeuwen schaamt zich nooit voor de provincie. Maar 26 procent zegt zich ‘soms een beetje’ te schamen en 4 procent ‘soms zeer’.

Zeeuwen die zich schamen geven volgens de onderzoekers onder meer als reden: ‘bekrompen, niet openstaand voor nieuwe ideeën of buitenlanders’ en de ‘ons kent ons mentaliteit van sommige kerkelijke stromingen’.

Ook wordt het dialect genoemd.  De onderzoekers tekenden onder meer de volgende reactie op: ‘Ik vind het vooroordeel-bevestigend, en zeker niet mooi klinken. 

Vlissingen

Ook zeggen mensen zich te schamen voor Vlissingen. De onderzoekers citeren: ,,Vlissingen! Mijn stad, om zeep geholpen door de diverse volksvertegenwoordigers en de projectontwikkelaars van hun keuze. De ziel is weg. Aan de boulevard geboren, maar daar kom ik niet graag meer. En nog gaat de destructie voort. Alles wat ons dierbaar is, moet weg, zelfs de bomen.”

Gastvrij

Zes op de tien Zeeuwen vindt de provincie de mooiste van het land en acht op de tien zegt dat Zeeuwen ‘zeer gastvrij zijn voor mensen van buiten de provincie’. Bijna de helft vindt dat Zeeuwen te bescheiden zijn en dat mensen ‘van buiten’ een verkeerd beeld van Zeeland hebben. Ook vinden zes van de tien Zeeuwen dat Zeeland onvoldoende aandacht krijgt van de Nederlandse politiek.

  1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
    PREMIUM

    Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

    SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.