Verkeersmaatregelen bouw Nieuwe Sluis, ten westen van Terneuzen.
Volledig scherm
Verkeersmaatregelen bouw Nieuwe Sluis, ten westen van Terneuzen. © Project Nieuwe Sluis

Wandelen en fietsen over dijk richting Dow taboe, voor werken aan Nieuwe Sluis

TERNEUZEN - Een frisse neus halen aan de Westerschelde op het Kopje van Kanada, of wandelen dan wel fietsen over de dijk vanaf de Terneuzense Westsluis tot voorbij het bedrijfsterrein van Dow, het kan sinds begin deze week niet meer. Dat heeft alles te maken met werkzaamheden voor de aanleg van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen.

De waterkering tussen de Westsluis en het Kopje van Kanada moet worden aangepast. Ook worden er nieuwe voorzieningen gemaakt waar schepen kunnen afmeren. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren, worden de dijk, het Kopje van Kanada en ook de achtergelegen Nieuw Neuzenweg afgesloten tot in elk geval dit najaar. Alleen bouwverkeer is er nog toegestaan.

Festival De Ballade

Een uitzondering wordt gemaakt voor festival De Ballade dat traditiegetrouw op het Kopje van Kanada wordt gehouden. Een deel van deze landtong moet worden weggebaggerd om de toegang tot het Terneuzense sluizencomplex te verruimen. Voorjaar 2021 wordt daar ‘pas’ mee begonnen, halverwege 2021 moet dit werk afgerond zijn. De Ballade staat dit jaar op 3, 4 en 5 juli gepland.

Omleidingsroutes voor fietsers en wandelaars via bestaande fiets- en wandelpaden worden al ruimschoots van tevoren aangegeven, zoals aan de uiterste westkant van de afsluiting bij het Paulinaschor, bij het oorlogsmonument waar najaar 1944 geallieerde troepen vanuit Terneuzen landden. Het strand ter plekke, Costa Paulina, blijft gewoon toegankelijk. Het wandel- en fietspad over de dijk zal in de winter van 2020-2021 weer korte tijd worden opengesteld voor fietsers en wandelaars, tot het werk aan het Kopje van Kanada in het voorjaar van 2021 begint.