Volledig scherm
Schuimalg op de Oosterschelde in juni. © Ton van den Nouweland

Vrees voor massale mosselsterfte door schuimalg in Oosterschelde wordt bewaarheid

ZIERIKZEE - Waar mosselvissers in juni al bang voor waren, is realiteit geworden. Niet alleen oostelijk van de Zeelandbrug heeft de schuimalg bijna alle mosselen verstikt. Ook op de westelijke percelen zijn er gebieden met grote sterfte.

,,Nu, een aantal maanden verder, weten we dat het écht erg is geweest”, aldus voorzitter Jan Schot van de Zierikzeese visserijvereniging Helpt Elkander. Het gevolg is dat ook voor volgend jaar de voorraad op de Oosterschelde is gedecimeerd. ,,Een heel grote tegenvaller voor de mosselkwekers", zei Schot zaterdag in zijn openingstoespraak van de Havendagen.

De eerste berichten over het gevallen mosselzaad op de bodem van de Waddenzee zijn ook nog niet hoopgevend. In september wordt opnieuw gezocht naar zaad. De kwekers hebben hun hoop nu in eerste instantie gevestigd op de beschikbare oogstvoorraad in de Waddenzee. Die staat er volgens Schot goed voor, net als de hoeveelheid hangcultuur mosselen.

Zorgen zijn er bij de vissers uit Zierikzee ook over het opspuiten van de Roggeplaat. Rijkswaterstaat begint dit najaar met de werkzaamheden. De mosselvissers zijn bang dat de omliggende mosselpercelen last zullen hebben van het aanbrengen van zand op de afkalvende plaat. Onderhandelingen over een compensatieregeling voor de verwachte schade liepen op niets uit. Schot: ,,We moeten maar hopen dat aannemer Boskalis zijn reputatie niet op het spel zet en het zeer zorgvuldig doet.”

Schot herinnerde aan de recente uitspraak van de nieuwe voorzitter Edie Engels van de producentenorganisatie mosselcultuur, ‘dat de sector in staat is mee te bewegen in een snel veranderende wereld'. ,,En zoals er al vanaf de 17e eeuw mosselkweek is, zal die er ook in de toekomst zijn.”

  1. At Lucien van Impe mosselen met zijn overleden rivaal José Manuel Fuente?

    At Lucien van Impe mosselen met zijn overleden rivaal José Manuel Fuente?

    TERNEUZEN - Oud-winnaar van de Tour de France Lucien van Impe en schrijver Filip Osselaer komen 25 oktober naar Terneuzen voor een lezing in Porgy & Bess. In de jaren zeventig was de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente een grote tegenstreven van Van Impe. Hij overleed in 1996. Tenminste, dat dacht iedereen. Maar zeven jaar later werd Van Impe uitgenodigd voor een etentje in Geraardsbergen, door een man die beweerde Fuente te zijn. In het boek De man die doodging (vervolgens mosselen bestelde de rekening vroeg en verdween) heeft Osselaer uitgezocht hoe dat mogelijk was. De wielrenner en de auteur spreken erover. Aanvang: 20 uur.