De 100-jarige Maria Taelman-de Smet demonstreert haar breikunsten aan burgemeester Jan-Frans Mulder.
Volledig scherm
De 100-jarige Maria Taelman-de Smet demonstreert haar breikunsten aan burgemeester Jan-Frans Mulder. © Camile Schelstraete

Voorspelling dokter uitgekomen: ‘Als ze het haalt, wordt ze honderd’

KLOOSTERZANDE - Bij haar geboorte was Maria de Smet zo zwak dat de dokter zei: ,,Als ze het haalt, wordt ze honderd jaar.” Zijn voorspelling is uitgekomen. Maria, weduwe van Piet Taelman, vierde maandag in woonzorgcentrum Antonius in Kloosterzande haar eeuwfeest.

Haar handen jeuken. Bollen wol liggen klaar om mee te breien. Het komt er maandag niet van. Het is te druk met bezoek, onder anderen van burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst. Sjoelen, puzzelen, bingo, kleuren, carnaval vieren, Maria doet nog aan alles mee op haar eigen tempo. Vorig jaar bezocht ze zelfs nog de dierentuin in Antwerpen.

Sterk geslacht

Maria komt uit een sterk geslacht. Een inmiddels overleden zus bereikte ook de leeftijd van honderd jaar. Haar man, Piet Taelman, overleed in 2014 op 94-jarige leeftijd. Hun woonplaats was lange tijd Sint Jansteen. Het echtpaar kreeg vier meisjes en één jongen.

In Antonius in Kloosterzande woont Maria in een eigen appartement. Ze brengt overdag de meeste tijd door in een gezamenlijke huiskamer, met de bollen wol binnen handbereik.