Volle spuugzakken tijdens NK Tegenwindfietsen: 'Wat een hel is dit joh’

NEELTJE JANS - Witte koppen op het water, nog wittere koppen op de fiets. Schuimbekkend harken de helden voor een dag soms bijna stapvoets over de stormvloedkering, terwijl windstoten tot wel 130 km per uur het lichaam geselen. Volledig uitgepierd zijn ze. Benen verzuurd, rug als een strijkplank, hartslag + 200. Het NK Tegenwindfietsen is duidelijk niet voor watjes.

Een enkeling is zo diep gegaan dat de complete maaginhoud over de reling van de oosterscheldekering wordt gekieperd. Edwin van Gaalen uit Kamperland haalt wel net op tijd de Vomit Area, waar de spuugzakken wapperen in de wind. De volgende finisher pulkt de laatste restjes snot uit zijn baard. 

 ,,Weet je wat het is", zegt Van Gaalen, terwijl hij zich vastklampt aan een van de spuugbakken. ,,Of je doet het niet of je doet het voor 200 procent. En ik zeg je, iedereen die vandaag meedoet doet het voor 200 procent. Vorig jaar miste ik de Vomit Area, maar nu heb ik 'm kunnen halen. Je moet het meemaken om er over mee te kunnen praten”, vertelt de inwoner van Kamperland monter.