Volledig scherm
Leerlingen van basisschool De Schakel in Vogelwaarde gaan papier, restafval, gft en plastic scheiden. Ze kregen vier verschillende bakken van wethouder Diana van Damme. Koen liet alvast zien hoe het moet en gooide een bananenschil in de groene bak. © Boaz Timmermans

Vijf Zeeuws-Vlaamse basisscholen gaan afval scheiden

VOGELWAARDE -  Vijf Zeeuws-Vlaamse basisscholen gaan afval scheiden op school. De Hulsterse wethouder Diana van Damme gaf vrijdag de aftrap op basisschool De Schakel in Vogelwaarde.

Vier verschillende afvalbakken krijgen de leerlingen in alle acht klassen. Papier, restafval, gft en plastic worden voortaan gescheiden. Op De Schakel sluit dat naadloos aan bij het beleid van de gemeente Hulst, sinds 2018 is de manier van afval inzamelen veranderd om het aantal kilo's restafval terug te dringen. ,,Maar op school gebeurde dat eigenlijk nog niet”, zegt Van Damme. 

Wethouder Van Damme overhandigde officieel de compacte vuilnisbakjes met gekleurd deksel en testte meteen even de kennis van de scholieren. ,,Groen is voor..?”  ‘Groen!’, galmde het over het schoolplein. ,,En oranje?” Dat wisten de leerlingen ook: ,,Plastic!”

Bewuster worden van afvalprobleem

De vuilnisbakken horen bij het project Afval op School van Rijkswaterstaat. Dat richt zich op het scheiden van afval en het voorkomen van zwerfafval op en rondom school. Het doel is dat kinderen bewuster worden van het afvalprobleem. Centrum voor natuur- en milieueducatie Natuur&Zo ondersteunt en begeleidt de scholen daarin. Ook de Sint Antoniusschool (Axel), De Steiger (Terneuzen), Molenbolwerk (IJzendijke) en de Meerstromenschool (Groede) doen mee met afval scheiden op school. De gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis vergoeden de afvalbakken. 

Met de nieuwe bakken zijn de leerlingen nog niet klaar, de volgende stap is het terugbrengen van afval. Afvalinzamelaar Renewi houdt dit schooljaar bij hoeveel afval de school produceert en of dat daadwerkelijk minder wordt. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement