Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser © PZC/videostill

Verlost kabinet project marinierskazerne vandaag uit zijn lijden?

VLISSINGEN - Grijpt het kabinet in en wordt vandaag het project marinierskazerne uit zijn lijden verlost? Drie weken na de ‘dilemma-brief’ wel of niet verhuizen van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen, zijn er weinig redenen om de doodstrijd nog langer te rekken. 

De standpunten van Defensie (‘niet doen’) en Zeeland (‘afspraak is afspraak’) zijn in beton gegoten. Dinsdagavond, na afloop van een wederom allerminst harmonieus verlopen overleg met een Zeeuwse delegatie op haar ministerie in Den Haag, zei staatssecretaris Barbara Visser dat niet tot 1 april gewacht hoeft te worden met het nemen van een definitief besluit. Hoe eerder, hoe liever.

De enige vraag is of het kabinet pas de knoop doorhakt als aan Zeeland een concreet pakket aan goedmakers geboden kan worden, of dat het een tweetrapsraket wordt. Visser leek dinsdagavond nog op dat tweede spoor te zitten.  Maar na de zoveelste woedende brief uit Middelburg/Vlissingen aan haar adres, kan het kabinet vandaag tijdens het wekelijks beraad tot de conclusie komen dat het tijd is om de eerste stap, afblazen van het project, nu te nemen. Het leek sympathiek om daarmee te wachten totdat  de Zeeuwen schadeloosstelling kon worden geboden. Maar die tactiek heeft meer kwaad dan goed gedaan. 

De Telegraaf meldt vanochtend te weten dat Visser haar voorstel van 20 februari, om de mariniers niet naar Vlissingen, maar naar Nieuw Milligen te verplaatsen vanmiddag opnieuw op tafel zal leggen.