stockpzc stockadr hondenpoep uitlaten hond hondenuitlaatplaats
Volledig scherm
stockpzc stockadr hondenpoep uitlaten hond hondenuitlaatplaats © DG

Veel Zeeuwen geven hun buurt dikke voldoende

pollMIDDELBURG - Rommel op straat, hondenpoep, vernielingen, vervelende mensen en hufterig gedrag in het verkeer: Zeeuwen ervaren hiervan veel minder overlast dan de gemiddelde Nederlander. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zeeuwen de leefbaarheid van de buurt waarin ze wonen een dikke voldoende geven.

Poll

Ik ben dik tevreden over mijn buurt

 • Eens (79%)
 • Oneens (21%)
997 stemmen

Elke twee jaar wordt er een onderzoek onder de Nederlandse bevolking gehouden. Deze Veiligheidsmonitor kijkt ook naar de leefbaarheid van de buurten in het land. Zeeuwen zijn meer dan gemiddeld tevreden met de buurt en hun buurtgenoten. Er is in Zeeland meer onderling contact, gezelligheid en tevredenheid met de samenstelling van de bevolking.

Sinds 2013 is sprake van een positieve ontwikkeling. Zeven jaar geleden gaf nog 22,3 procent van de mensen aan veel overlast te hebben van verloedering in de buurt. Bij de laatste enquête is dat percentage gezakt naar 16 procent. Dat is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Ook het aantal mensen dat zegt veel overlast te ervaren van anderen nam af van 8,8 naar 7,0 procent. 

De meningen over de gemeenten zijn in Zeeland sterk verdeeld. Bijna de helft van de Zeeuwen is (zeer) tevreden over het functioneren van hun eigen gemeente, namelijk 44,4 procent. Met Overijssel scoren de Zeeuwse gemeenten gemiddeld daarmee het hoogste percentage. Maar opvallend genoeg is meer dan één op de tien Zeeuwen (zeer) ontevreden over het werk dat zijn of haar gemeente levert. In slechts twee andere provincies zijn dat meer mensen. Omdat de cijfers niet per gemeente zijn uitgesplitst, is niet duidelijk of het ongenoegen in  bepaalde Zeeuwse gemeenten is geconcentreerd.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.