Jongeren hangend aan een busje van de gemeentewerkers.
Volledig scherm
Jongeren hangend aan een busje van de gemeentewerkers. © Camile Schelstraete

Vechtpartij tussen meiden in Terneuzen zorgt al dagenlang voor spanningen op Lodewijk College

UPDATE 18.31 uurTERNEUZEN - Een vechtpartij tussen twee meisjes zorgt al dagen voor commotie op het Lodewijk College in Terneuzen. Zowel maandag als dinsdag waren er vechtpartijen tussen beide kampen. Ook vandaag zou er weer worden gevochten aan de Beethovenhof. Ondanks de toestroom van zo'n 100 jongeren en enkele agenten, bleef het dit keer bij wat zwaar vuurwerk.

Aanleiding is een ruzie tussen twee tienermeiden van het Lodewijk College aan de Oude Vaart. Op filmpjes die circuleren onder de scholieren is te zien hoe de meiden afgelopen dagen met elkaar op de vuist gingen, zowel in de aula als in het parkje aan het Beethovenhof. Bij een van de gevechten duiken vijf meiden bovenop een ander meisje. 

Volgens de politie was de aanleiding voor het gevecht een jongen. Leerlingen vertellen een ander verhaal. Een van de meisjes zou zich ‘sletterig’ gedragen hebben en een ander meisje kreeg kritiek over haar geloof en hoofddoek, die tijdens een gevecht ook werd afgerukt.

Meisje aangehouden

Rond de honderd jongeren zijn toegestroomd naar de Beethovenhof in Terneuzen.
Volledig scherm
Rond de honderd jongeren zijn toegestroomd naar de Beethovenhof in Terneuzen. © Camille Schelstraete

De ruzie werd al snel groter, uitmondend in twee kampen. Op sociale media dagen de groepen elkaar uit. De politie hield woensdagochtend een zestienjarig meisje uit Terneuzen aan in haar klaslokaal. Ze wordt verdacht van opruiing, wat zou hebben geleid tot een dreigende massale vechtpartij, dinsdag op de Sloelaan.  

Daar verzamelden zo’n 150 jongeren zich voor de vechtpartij. Veertien agenten gingen ernaartoe en dreven de jongeren uit elkaar. Rond half vijf keerde de rust terug. Enkele jongeren werden bekeurd en één jongen werd opgepakt, omdat hij geen legitimatie bij had.

‘FIGHT’

De politie stond ook woensdag paraat, na een nieuwe oproep op sociale media.´FIGHT Deze moet je niet missen - woensdag 9 oktober 16:00 veldje achter appie’, werd geplaatst op het onder jongeren zeer populaire Snapchat, via een account dat inmiddels is verwijderd. De vechtpartij zou volgens sommige scholieren gaan tussen twee jongens van het Lodewijk College, zestien en achttien jaar oud, en verband houden met de ruzie van de twee meisjes.

Quote

Het is intimide­rend, vooral met die zware vuurwerk­knal­len.

Buurtbewoner Beethovenhof

Zo’n 100 leerlingen kwam af op de aangekondigde vechtpartij bij de Beethovenhof. Veel buurtbewoners keken bezorgd uit het raam hoe de menigte steeds groter werd. “Het is intimiderend, vooral met die zware vuurwerkknallen”, zegt een bezorgde bewoner (die uit angst anoniem wil blijven). Ze overweegt te verhuizen, want volgens haar is het al langer hommeles in de speeltuin en durven kleinere kinderen er niet meer te spelen.

Lodewijk College

Volgens directeur Jan Roose van het Lodewijk College zijn de twee meiden - waarmee de ruzie begon - allebei ‘gesanctioneerd’. Wat die straf precies inhoudt wil de school niet zeggen uit privacyoverwegingen. “Het is heel vervelend wat er nu speelt", zegt hij. De school stuurde dinsdagavond een mail uit naar de ouders. Daarin wordt hen gevraagd de situatie met hun kinderen te bespreken. 

De docenten proberen deze week de leerlingen extra voor te lichten over de situatie en het gebruik van sociale media. “Daarbij zie je dat veel jongeren ons ook informeren over nieuwe gebeurtenissen. Je merkt dat ze de oproepjes op sociale media ongemakkelijk vinden en ze melden bij de leerkracht”, aldus Roose. “Dat is positief.” 

Loco-burgemeester bezorgd

De school heeft intensief contact met de politie en gemeente over de situatie. Loco-burgemeester Frank van Hulle heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de onrust. In een interne mail schrijft hij: “U begrijpt dat wij het zorgelijk vinden dat er op straat zo’n gespannen situatie ontstaat tussen een grote groep jeugd. De school gaat na wat de toedracht is en wie erbij betrokken is.”

Daarnaast monitort de politie, zo goed als mogelijk, alle berichtgeving  op sociale media. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de verschillende berichten die verspreid zijn. De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden aangehouden. Volgens scholieren is de ruzie, ondanks de sisser van woensdag, nog niet voorbij en zal het komende dagen nog voor vechtpartijen zorgen. 

Een oproep vanmorgen op Snapchat om naar de vechtpartij te komen kijken
Volledig scherm
Een oproep vanmorgen op Snapchat om naar de vechtpartij te komen kijken © PZC
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement