Volledig scherm
Gids Guus Langeraert weet (bijna) alles over Oostburg. Christijn (9) en Luca (8) kijken vanuit de watertoren mee. © Boaz Timmermans

Vanuit de Oostburgse watertoren is je huis opeens heel klein

OOSTBURG - Het ging wat langzamer dan tijdens de gymlessen van vijftig jaar geleden. Toch is het beklimmen van de watertoren van Oostburg voor de jeugd nog steeds een topper, zo bleek woensdagmiddag. Leerlingen van de groepen 5 en 6 mochten binnen kijken. 

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was de watertoren af en toe een verlengstuk van de gymzaal van het Koningin Wilhelmina Lyceum. Dan moesten de leerlingen tijdens de gymles in een straf tempo de toren op en af. Nu mochten er maximaal tien kinderen naar boven. In een iets lager tempo. 

Spelletje

Uitleg over de toren werd gegeven door oud-onderwijzer Guus Langeraert. Hij had tevens een spelletje bedacht. De kinderen moesten vertellen wat ze door de raampjes allemaal herkenden aan hun woonplaats. ,,Ik zag mijn huis", riep Noa (9) enthousiast. ,,En de school, het ziekenhuis en een tankstation!" Luca (8) had de treden geteld. ,,Ik geloof 248. Maar ik was af en toe de tel kwijt." Luca zat er dicht bij. Volgens toreneigenaar Henk zijn het er 244. Ook best veel. 

De beklimming van de toren was één van de buitenschoolse activiteiten die de drie Oostburgse basisscholen - De Berenburcht, Sint Bavo en de Drieklank - samen met Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en kindcentrum Kidz sinds een poosje organiseren. ,,Daar was gebrek aan, bleek uit een enquête onder ouders", vertelt Marc van Vlierberghe, directeur van de Sint Bavo. ,,We hebben al hockey, streetdance, dammen en schaken gedaan. In juni gaan we vier woensdagen hutten bouwen. En we hebben een kleuteratelier. Het slaat aan. Ik hoop dat we een stichting kunnen oprichten om dit verder te organiseren."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement