Unieke video: Zeearend wordt 'gepest' door kraaien

VLISSINGEN - Een zeearend in levende lijve zien is al redelijk zeldzaam in Zeeland, maar een video ervan maken is helemaal uniek. Huub Bun lukte het deze week om de grootste roofvogel van Europa vast te leggen op camera. 

Op de beelden is te zien hoe een volwassen zeearend een maaltje eet. Opvallend is dat het dier wordt lastig gevallen door twee zwarte kraaien. De video is gemaakt in natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, op de schor tussen de Rijksdam en Gasdam. 

Zeearenden zijn zeldzaam in Zeeland. Af en toe wordt er één gesignaleerd, zoals afgelopen februari op de Braakman. "Ze zwerven rond. Van het ene naar het andere gebied. Meestal blijven ze maar kort op één plek, één of twee weken", vertelde boswachter Eric Schram toen.

Tot pakweg tien jaar geleden kwam de vogel in heel Nederland niet voor. Sinds 2006 zijn er weer broedparen in Nederland, vooral in de Oostvaardersplassen en later in de Biesbosch en het Roggebotzand bij Dronten.

Nog nooit zijn er broedparen waargenomen in Zeeland. Dat komt door de beperkte ruimte. Een zeearend heeft flink ruimte nodig om voedsel te verzamelen, waaronder vis en watervogels. Een volwassen exemplaar kan een meter groot worden, met een vleugelspanwijdte van maximaal 250 cm. Daarom worden ze ook wel 'de vliegende deur' genoemd.

Volledig scherm
Zeearend © Thinkstock
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement