Volledig scherm
Beeld uit Als de dijken breken. © EO

Tv-serie Als De Dijken Breken: kijkcijferhit die tot nadenken stemt (stelling)

MIDDELBURG - De dijken hebben het begeven, half Nederland staat onder water en de minister-president zit met de handen in het haar. De dramaserie Als De Dijken Breken schetst indringend een hedendaagse watersnood, een ramp van ongekende omvang. De zesdelige serie is halverwege en blijkt een kijkcijferhit. Zeker vanuit Zeeland is er volop belangstelling. Maar hoe realistisch is de serie?

,,De eerste aflevering was heel realistisch en liet goed zien wat er kan gebeuren als je even niet oplet", zegt Ria Geluk, die de watersnood van 1953 overleefde en aan de wieg stond van het Watersnoodmuseum. ,,Op zoiets zijn we gewoon niet voorbereid. Zo zou het absoluut gaan. Ik was er wel van onder de indruk."

De tweede aflevering vond Geluk ook nog goed te doen. ,,Maar bij de derde bekroop me het gevoel: hoe kan dat er nog nergens hulp is? Je ziet dat het water inmiddels heel rustig is. Je verwacht dat er dan al lang bootjes zouden varen. Er moet toch iets op gang komen?"

Beperkte blik
Voorafgaand aan Als De Dijken Breken zei Toine Poppelaars, dijkgraaf van waterschap Scheldestromen, dat een serie als deze mensen meer bewust kan maken van de gevaren van water en het belang van goede voorzorgmaatregelen. ,,Ik vind dat men daar wel in slaagt."

Tegelijkertijd biedt de serie een beperkte blik. Zo lijkt alles op de schouders van de premier terecht te komen. ,,Zo werkt het niet in de praktijk. Maar de andere betrokken organisaties zie ik niet terug. Over de waterschappen wordt bijvoorbeeld totaal niet gesproken." Ook de feitelijke informatie rammelt soms, aldus de dijkgraaf.

Waterbewustzijn
,,Het wordt realistisch in beeld gebracht, maar het is natuurlijk een dramaserie, met enkele verhaallijnen die flink worden aangezet", zegt directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. ,,Maar het goede van de serie vind ik dat deze je wel aan het denken zet: 85 procent van de Randstad kan niet vluchten en moet dus een andere oplossing zoeken door de hoogte in te gaan. Alle beetjes helpen bij het vergroten van het waterbewustzijn."

Kunst
,,Wat ik heb gezien is op zich wel realistisch", zegt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland. ,,Het is natuurlijk een vorm van een kunst en de kunst overdrijft soms. Maar juist daardoor komt het onderwerp wel weer op de agenda te staan. Dat verhoogt de urgentie en helpt het draagvlak voor het nemen van maatregelen te vergroten. Want veiligheid kost nu eenmaal geld."

In de serie lijkt de hulpverlening volledig afhankelijk van de overheid. In de werkelijkheid zal het anders zijn, weet Lonink. ,,Een aantal jaren hebben we een grote evacuatieoefening in de Terneuzense wijk Othene gehad. Dan zie je dat mensen heel veel beslissingen zelf nemen. Er ontstaat informeel leiderschap. Het idee dat de overheid alles kan regelen, is niet reëel. Eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand helpen al veel."

Zaterdagavond wordt de vierde aflevering uitgezonden (20.25 uur, NPO1).