Hans Molenaar, coördinator van de kerkuilen werkgroep Zeeuws-Vlaanderen, controleert nestkast voor kerkuilen in Overslag.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Molenaar, coördinator van de kerkuilen werkgroep Zeeuws-Vlaanderen, controleert nestkast voor kerkuilen in Overslag. © Bram Vroegindeweij

Topjaar voor kerkuilen in Zeeuws-Vlaanderen, klimaatverandering helpt een handje

TERNEUZEN - De kerkuil beleefde in 2019 een topjaar. Niet eerder was het aantal uitgevlogen jongen in Zeeuws-Vlaanderen zo groot, om precies te zijn 311. Hans Molenaar, coördinator van de regionale kerkuilen werkgroep, slaat zichzelf er niet voor op de borst.

Hoe goed de zesentwintig bij de werkgroep aangesloten vrijwilligers ook hun best doen, zij hebben het broedsucces niet in de hand. ,,In 2013 hadden we een koud voorjaar. Het voedselaanbod was zo klein dat er in Zeeuws-Vlaanderen maar twaalf broedparen waren”, weet Molenaar.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.