Volledig scherm
De brug bij Sas van Gent. © Camile Schelstraete

TOP/Gemeentebelangen: ‘Vervang bruggen Sas van Gent en Zelzate door tunnel’

TERNEUZEN -  Vervang de bruggen over het kanaal bij Sas van Gent en Zelzate door een tunnel op de grens. Dat stelt Giel van Boom (TOP/Gemeentebelangen) voor aan het Terneuzense college.

Beide bruggen zijn de komende jaren aan vervanging toe én zullen volgens prognoses tot wel vijftien uur per dag open staan voor scheepvaart, als de Schelde-Seineverbinding rond 2028 klaar is. De Vlaamse Waterweg wil van de binnenvaart een alternatief maken voor goederenvervoer op de weg. Dat betekent ook meer scheepvaart via Terneuzen. TOP/Gemeentebelangen verwacht dat er daardoor een ernstige verkeerssituatie ontstaat, als er geen maatregelen worden genomen. Daar zouden lokale ondernemers last van hebben.  Ook de spoorverbinding over de brug van Sluiskil komt in het nauw: bedrijven aan de oostkant van het Kanaal hebben geen betrouwbare verbinding meer, schrijft de fractie. 

Subsidie

TOP/Gemeentebelangen wil daarom weten of Terneuzen bereid is om contact op te nemen met alle Belgische en Nederlandse partijen om op tijd te overleggen over een oplossing.  Ook wil de partij weten of het Terneuzense college wil onderzoeken of het grensoverschrijdende plan voor een tunnel in aanmerking zou kunnen komen voor Europese subsidie. 

De Terneuzense burgemeester Jan Lonink reageert desgevraagd al op het idee. ,,Wilde plannen zijn altijd goed.  Maar onze eerste prioriteit ligt nu bij de ontwikkeling van een spoorverbinding tussen Gent en Terneuzen, zowel voor goederen als personen.” Bruggen zullen er uiteindelijk toch moeten blijven, verwacht de burgemeester. ,,Voor langzaam verkeer, zoals tractoren.”