Volledig scherm
Toeristen in de gemeente Sluis gaan voor langere tijd parkeergeld betalen en de forensenbelasting gaat omhoog. © Boaz Timmermans

Toeristen en vakantiegangers gaan meer betalen in Sluis

SLUIS - Sluis gaat vanaf volgend jaar meer uit toerisme halen. In letterlijke zin, betaald parkeren wordt opgerekt en de forensenbelasting verhoogd. Dat besloot een overgrote raadsmeerderheid. 

Coalitiepartijen VVD, CDA, Lijst Babijn en Nieuw Gemeentebelang stelden dat donderdag voor als wijziging in de eveneens vastgestelde begroting voor 2019. Omdat het nodig is. ,,De begroting is met kunst- en vliegwerk sluitend gemaakt, door middel van reserves", lichtte Conny Almekinders (VVD) toe. Sluis moet meer ‘vet op de botten’ krijgen. ,,En de forensenbelasting mag op reëler niveau komen.” Bezitters van tweede woningen betalen die taks, voor gemeentelijke voorzieningen waar ze gebruik van maken. Die tarieven zijn laag in vergelijking met andere toeristische gemeenten, zeggen de fracties. De extra inkomsten worden geschat op 100.000 euro. 

Cadzand-Bad

Ook uit parkeren kunnen extra inkomsten worden  gehaald, vindt de coalitie. Het betaald parkeren in Cadzand-Bad en langs de kuststrook geldt momenteel van 1 april tot 1 oktober. Terwijl de herfst- of paasvakantie soms ook buiten die periode valt.  De fracties stellen daarom voor om betaald parkeren in te laten gaan op 15 maart en te laten eindigen op 15 november. De extra parkeergelden kunnen gebruikt worden om onder meer de leefbaarheid in de kernen te verbeteren en om parkeervoorziening aan de kust op te waarderen.

GroenLinks en SP kwamen met een voorstel uit dezelfde hoek. Zij willen laten analyseren hoe de toeristensector kan bijdragen aan het verlagen van schulden van de gemeente Sluis. Dat voorstel haalde geen meerderheid, maar B en W willen dat punt wel mee nemen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement