Volledig scherm
Er staan waarschuwingsborden, maar of ze helpen, is de vraag. © Len van Merkenstein

Tientallen bekeuringen voor mensen die emmers vol krab uit Grevelingen halen

BRUINISSE - Het is verboden, maar toch nemen mensen dagelijks hele emmers vol krabben mee uit de Grevelingen. Omdat dit probleem de spuigaten uitloopt heeft Staatsbosbeheer waarschuwingsborden geplaatst, flyers uitgedeeld en inmiddels ook al tientallen bekeuringen uitgeschreven.

De pijn zit ’m volgens boswachter Wendy Janse niet in de vaders en moeders die met hun kroost krabbetjes aan een touw proberen te vangen, maar in de groepen die schelpdieren ‘met honderden tegelijk’ bovenhalen. ,,Soms worden ze ter plekke geconsumeerd, maar vaak worden de volle emmers ook in busjes geladen.” En dat mag niet.

Volledig scherm
Emmers vol schelpdieren. © Hendrik Ravensbergen

,,In tegenstelling tot de Oosterschelde valt bijna de hele Grevelingen onder Natura 2000”, legt Janse uit. ,,Daarom mag je er in principe nog geen blaadje zeewier uit meenemen, laat staan emmers vol krab. Alle dieren hebben er een functie. Ook de krabben. Die worden weer gegeten door zeehonden en vogels. Alleen beroepsvissers met een vergunning mogen er vissen, of particulieren met een vispas. Dat is bij deze mensen niet het geval. En het ergste is dat ze ook nog eens een hoop afval achterlaten. Het is momenteel één grote vuilnisbelt op de Grevelingendam.”

Bekeuring

Om hen op de regels te wijzen, heeft Staatsbosbeheer borden geplaatst. Zowel in het Nederlands, Engels, Frans als Vietnamees wordt daar op uitgelegd dat het verboden is dieren en planten uit de Grevelingen mee te nemen. Ook delen de boswachters flyers uit. Dat helpt even, zegt Janse. ,,Maar na een poosje moet je toch constateren dat je vecht tegen de bierkaai. Daarom hebben we inmiddels ook al tientallen bekeuringen à 140 euro uitgedeeld. Hopelijk helpt dat wel.”