Volledig scherm
Gekonfijte knoflook van Sergio Herman. © Kris Vlegels

Thuis koken als Sergio Herman; de chef laat zien dat het ook simpel kan

SLUIS - Sergio Herman uit Sluis is een sterrenkok. Hij is ook de man van niet alledaagse kooktechnieken. Met The Jane in Antwerpen, Pure C en het pas geopende AIRrepublic in Cadzand. Toch houdt hij ook van simpel en makkelijk. Dat laat hij zien en proeven in zijn net verschenen kookboek 'Just cook it'.

In interviews heeft Herman (1970) al uitgelegd hoe hij tot dit boek kwam: ,,Het afgelopen jaar ben ik vaker thuis geweest dan normaal. Dat komt doordat 2017 voor mij een zeer heftig jaar was, vooral privé.'' Hij doelt daarmee op het overlijden van zijn zoontje Josha, een paar weken voor de geboorte. En daarna overleed zijn vader, de man van wie hij leerde koken. 

Super tasty

In het voorwoord van zijn boek zegt hij: ,,Je terugtrekken op een plek waar je even tot rust kunt komen, je omringen met mooie spullen en lekker eten zijn voor mij daarom steeds belangrijker geworden.'' En ook: ,,Simpelheid is het toverwoord; iets eenvoudigs super tasty maken, dat is en blijft niet alleen de grootste uitdaging, maar is uiteindelijk ook het mooiste wat je in de keuken kunt doen.''

Thuiskokers

De recepten zijn bestemd voor 'thuiskokers': snel, simpel en gezond. Van een lasagne tot een tiramisu en van een pan mosselen tot een auberginesalade. Het belangrijkste, laat Herman weten, zijn eenvoudige smaakmakers: ,,Want met een goede vinaigrette, wat ingelegde citroenen en zelfgemaakte chili-olie kun je veel gerechten net even wat spannender maken.''