Volledig scherm
PVV-fractievoorzitter Patrick van der Hoeff (zittend) met rechts naast hem burgemeester Jan Lonink. © Harmen van der Werf

Terneuzen wil debat over roetveegpieten nu niet voeren

TERNEUZEN - Het is nu, vlak voor de intocht van Sinterklaas, niet het moment om een discussie te voeren over de inzet van roetveegpieten bij die intocht in Terneuzen.

Tot deze conclusie is het presidium van de raad, met tien van de twaalf fractievoorzitters, vanavond gekomen. PVV-fractievoorzitter Patrick van der Hoeff had een spoeddebat aangevraagd. Hij had zich eraan gestoord dat bij de intocht van Sinterklaas zaterdag een aantal roetveegpieten zal zijn, naast zwarte pieten. Nederlands cultuurgoed wordt volgens hem daardoor aangetast.

Met steun van Van der Hoeff heeft het beraad van fractievoorzitters vastgesteld dat het te kort dag is deze week te discussiëren over de inzet van roetveegpieten. Een debat zou de heftige gevoelens van voor- en tegenstanders die zich vooral op internet laten horen, alleen maar aanwakkeren. Terneuzens burgemeester Jan Lonink  zei het zo: ,,Laat het zaterdag een kinderfeest zijn zoals de Sinterklaas-intocht hoort te zijn.”

Op een later tijdstip is het wel de bedoeling hierover te praten, aldus Lonink. Hij weet nog niet in welke vorm. De organisatie van Sinterklaas-intochten in Terneuzen is geen zaak van de gemeente, maar van particuliere comités. Ondernemersvereniging Bizzy heeft er in de stad Terneuzen voor gekozen een aantal roetveegpieten in te zetten, mede op verzoek van scholen in Terneuzen. Bizzy sluit daarmee ook aan op het Sinterklaasjournaal op tv.

Voor dinsdagmiddag om één uur is op het Stadhuisplein in Terneuzen een demonstratie aangekondigd door Stop Antifa Terreur Zeeland tegen de inzet van roetveegpieten. Vanavond was nog geen vergunning verleend.