Volledig scherm
PREMIUM
,,Haal de watertoren die in 2000 gesloopt is terug, daar verlangen veel Terneuzenaren naar", schrijft Jozien bij haar ontwerp. © Jozien

Terneuzen mijmert over watertoren: een schets is leuk, maar het ontwerp moet wel gebouwd kunnen worden

TERNEUZEN - In de tweede fase van project ICOON wordt het kaf van het koren gescheiden. Een schets van een uitkijktoren in Terneuzen is leuk. Het moet wel gebouwd kunnen worden.

ICOON is een extraatje in het Plan Veerhaven. Het idee is een 20 tot 25 meter hoge uitkijktoren te bouwen achter brasserie Westbeer. De werktitel is niet toevallig gekozen. De toren die door de inwoners zelf verzonnen wordt, moet een herkenbaar punt van Terneuzen worden. Een Eiffeltoren, maar dan voor Terneuzen. 

Brainstormen

In de eerste fase werden Terneuzenaren, jong en oud uitgenodigd te brainstormen over een uitkijktoren. Of het nu een herinnering aan een varende opa was, een gedicht of een doortimmerd ontwerp was, in de eerste fase mocht en kon alles. ,,Het was de inspiratiefase”, legt citymarketeer Sarah Jansen uit. ,,Het ging er ons om zoveel mogelijk ideeën van Terneuzenaren te krijgen.” 

Watertoren

De ideeën, gedachten en herinneringen die de eerste fase opleverde zijn samengevat in steekwoorden. Volgens Jansen kwamen de woorden watertoren, glas, Vliegende Hollander en horeca het meest voor. Nog veel Terneuzenaren blijken te mijmeren over de in 2000 gesloopte toren. ,,Het is met name de wat oudere generatie die terugdenkt aan de watertoren. Veel jongere Terneuzenaren kennen die toren niet. Het moet uiteindelijk wel iets worden voor alle generaties, maar het lijkt me niet dat de ontwerper om de suggestie watertoren heen kan.”