Canadese tank in de Gentsebreedstraat op de dag van de bevrijding van Philippine, 21 september 1944.
Volledig scherm
Canadese tank in de Gentsebreedstraat op de dag van de bevrijding van Philippine, 21 september 1944. © Vereniging Behoud Historie Philippine

Terneuzen barst komende dagen van de bevrijdingsactiviteiten

TERNEUZEN - Terneuzen en omliggende kernen barsten de komende dagen van de activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Westdorpe bijt morgen het spits af, gevolgd door Terneuzen, Axel en Philippine.

Westdorpe begroette, evenals Axel, 19 september 1944 de eerste bevrijders. Dat wordt donderdag 75 jaar later herdacht met leerlingen van de groepen vijf tot en met acht van basisschool De Kreeke. Ze krijgen 's middags in dorpscentrum De Kirke, met ook Museum Westdorpe, uitleg over de oorlogsjaren in Westdorpe. Om 14.40 uur wordt stilgestaan bij het oorlogsmonument op de begraafplaats.

Vrijheidsspelen

Terneuzen, bevrijd op 20 september, pakt vrijdag groots uit met Vrijheidsspelen. Zo'n driehonderd kinderen uit de groepen acht van alle Terneuzense basisscholen worden om 8.45 uur verwacht op sportpark Oude Vaart. Scholen zijn gevraagd de kinderen spandoeken of borden te laten maken met teksten over 75 jaar vrijheid.

Locatie waar nieuw bevrijdingsmonument bij Axel ongeveer komt, Poolse soldaten sloegen hier van 18 op 19 september 1944 een brug over het kanaal, de Gdynia-brug.
Volledig scherm
Locatie waar nieuw bevrijdingsmonument bij Axel ongeveer komt, Poolse soldaten sloegen hier van 18 op 19 september 1944 een brug over het kanaal, de Gdynia-brug. © Google Streetview

In Axel is het vrijdagmiddag feest rond de onthulling van het bevrijdingsmonument ‘De brug naar de Vrijheid', bij de plek waar Poolse militairen in de mistige nacht van 18 op 19 september 1944 een brug over het Zijkanaal naar Hulst sloegen. Dit luidde de bevrijding van Axel in.

Onthulling

Het programma begint vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur met een herdenking bij Het Pools Kruis aan de Hulsterseweg. Genodigden zijn daarna welkom in oorlogsmuseum Gdynia. Van 15.30 tot 16.30 uur zijn de activiteiten rond de onthulling van ‘De brug naar de Vrijheid’ aan de Hulsterseweg.

Axel viert ook zaterdag nog de bevrijding. Het herdenkingscomité 4 en 5 mei houdt een bevrijdingsfietstocht langs oorlogsmonumenten en historische punten, met gratis drankje na afloop. De start is om 13.00 uur bij het stadhuis.

Christelijke drumfanfare Hosanna tijdens eerder bevrijdingsfeest in Axel, zowat iedereen vlagt; Hosanna is zaterdagavond ook weer paraat op de bevrijdingstaptoe in Axel.
Volledig scherm
Christelijke drumfanfare Hosanna tijdens eerder bevrijdingsfeest in Axel, zowat iedereen vlagt; Hosanna is zaterdagavond ook weer paraat op de bevrijdingstaptoe in Axel. © Archief Hosanna

Optocht en taptoe

De festiviteiten rond 75 jaar vrijheid gaan 's avonds door in Axel. Voorafgaand aan de traditionele bevrijdingstaptoe op het John F. Kennedyplein (19.30 uur) is er eerst een bevrijdingsoptocht. Vertrekpunt is om 18.30 uur bij de hoek Buitenweg-Oudeweg. Axelaars zijn gevraagd Poolse en Nederlandse vlaggetjes mee te nemen en jaren veertig-kleding te dragen.

Philippine

Philippine staat zaterdag stil bij de bevrijding met een herdenking in de rooms-katholieke kerk vanaf 18.00 uur. De Vereniging Behoud Historie Philippine werkt ook aan een blijvende herinnering, een film waarin dorpsgenoten aan het woord komen die de bevrijding hebben meegemaakt. ‘Dat zijn dus 80-plussers', meldt de Vereniging, ‘en als we reëel zijn, zullen er daar bij een volgend jubileum steeds minder van zijn'.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement