Volledig scherm
De vijf onderzochte tracés richting het zuiden voor de elektriciteitskabels van windpark IJmuiden Ver. Het traject door Schouwen-Duiveland en Tholen doet inmiddels niet meer mee. © Arcadis

TenneT informeert over doorvoer van windstroom in Zeeland

Energiebedrijf TenneT geeft maandag in Middelburg uitleg over de mogelijke doorvoer van windstroom in Zeeland vanuit een nieuw windmolenpark op de Noordzee. Daar hoort ook de bouw van een ‘converterstation’ van 5,5 hectare bij. Borssele en Rilland zijn daarvoor in beeld. 

TenneT bouwt voor de kust van IJmuiden een nieuw windpark, dat over zo'n tien jaar in gebruik komt. Het levert zoveel stroom - 4 gigawatt - dat die niet op één locatie op het net kan worden gezet. Er wordt daarom ook een aansluitpunt in Zuid-Nederland gezocht.

Ondergronds

De kabels vanaf het windpark moeten worden aangesloten op een bestaand hoogspanningsstation. Vier mogelijke trajecten zijn in beeld. In alle gevallen lopen de kabels ondergronds. Twee ervan gaan richting het koppelstation bij Borssele, één naar Rilland en één naar Geertruidenberg - dat tracé gaat niet door Zeeland. Het traject naar Rilland loopt door de Oosterschelde. Een tweede onderzochte optie naar Rilland, onder Schouwen-Duiveland en Tholen door, sneuvelde inmiddels.

De ene mogelijke route richting Borssele gaat door de Westerschelde, en de andere via het Veerse Meer en de Sloedam. Die laatste lijkt het goedkoopst, maar de pap is allerminst gestort. Er moet nog onderzoek worden gedaan naar effecten op onder meer de natuur, recreatiegebieden en de waterkeringen. Nog meer impact heeft de benodigde bouw van een converterstation bij het gekozen hoogspanningsstation. Die zet gelijkstroom om in wisselstroom. Er is 5,5 hectare grond voor nodig. 

De bijeenkomst is maandag van 19.00 uur tot 21.00 uur in hotel Van der Valk aan de Paukenweg in Middelburg.