Volledig scherm
© PZC

TCR is failliet, curatoren doen alles om leerlingen- en Wmo-vervoer te waarborgen

MIDDELBURG - Vervoersbedrijf TCR Group is maandag door de rechtbank failliet verklaard op verzoek van de bewindvoerders. Volgens curatoren Folkert Hiemstra en Jan de Meester wordt alles gedaan om te zorgen dat de busjes voor het leerlingenvervoer en het Wmo-vervoer kunnen blijven rijden. 

De gemeenten laten weten dat voor dinsdag het vervoer is geregeld en de busjes gewoon rijden.

In West-Brabant zijn dagelijks duizenden mensen afhankelijk van vervoer door TCR. Dat is landelijk een van de grootste vervoersbedrijven met 1.300 medewerkers en 750 bussen en taxi-busjes.

Maatschappelijk belang

,,We zijn ons zeer bewust van het maatschappelijk belang van het vervoer van leerlingen en kwetsbare groepen. We doen ons best om te waarborgen dat dit vervoer door kan blijven gaan”, aldus Hiemstra.

Naast leerlingen- en Wmo-vervoer verzorgt TCR ook openbaar vervoer en reizen met touringcars. De bewindvoerders onderzoeken of een doorstart mogelijk is van TCR Group als geheel of in onderdelen.

Bij de failliete TCR Group werken 1300 mensen. Het bedrijf is in heel het land actief. De vakbonden hebben later deze week overleg met de centrale ondernemingsraad van TCR. FNV en CNV wijzen de lage tarieven die gemeenten betalen voor het doelgroepenvervoer aan als mede-oorzaak van de problemen waarin TCR verzeild is geraakt.

,,Onder druk van opdrachtgevers, die vaak voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zijn de marges in het vervoer erg klein. Eigenlijk veel te klein om voldoende vet op de botten te houden. Er hoeft maar iets mis te gaan en je ziet wat er gebeurt”, aldus onderhandelaar Tjeerd Orie van CNV Vakmensen. Marjan Broer, bestuurder van de FNV zei hierover: ,,De opdrachtgevers betalen prijzen waarvoor echt niet meer kan worden gereden. Gemeenten, provincies en ziektekostenverzekeraars moet hier eens heel goed over nadenken en beseffen dat het eigenlijk niet meer kan.”