Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Michielsen, voorzitter Stichting Molen Nieuwvliet, wijst kapotte steen aan in de molen van Nieuwvliet die herinnert aan granaataanvallen bij de bevrijding van Nieuwvliet eind oktober 1944. © Peter Nicolai

Strijden voor behoud molen Nieuwvliet die vol verhalen zit

NIEUWVLIET - Oude gebouwen zijn niet zomaar dingen van steen, ze zitten vol verhalen. Zo is het ook met één van de juweeltjes van Nieuwvliet, de korenmolen uit 1850.

Sjaak Michielsen, zoon van de laatste beroepsmolenaar van Nieuwvliet, aait met zijn grote handen over de molenromp. ,,Zie je die stenen", wijst hij, ,,daar zijn in de Tweede Wereldoorlog, bij de bevrijding van Nieuwvliet eind oktober 1944, granaten ingeslagen.” Even goed kijken, en jawel, in tal van stenen tekenen zich nog rondingen van granaatkoppen af.

Nooit is iemand op het idee gekomen al die stenen te vernieuwen. Het zou geschiedvervalsing zijn. Nu is de korenmolen opnieuw aan een grote restauratie toe. En gelukkig, het is de bedoeling dat ook deze keer de kapotte stenen blijven zitten, althans, de meeste. Sommige moeten wel vervangen worden. Michielsen loopt de molen binnen en laat zien waarom.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement