Wilma Withuis in het Stopoberhuis.
Volledig scherm
Wilma Withuis in het Stopoberhuis. © Eigen werk

'Stoppen is veel heftiger dan mensen denken, het is een soort rouwproces'

OOSTBURG - Ze is weer thuis en volledig rookvrij. Wilma Withuis (61) uit Oostburg zat met 49 anderen vijf dagen lang in het 'Stoptober-huis' in Vinkeveen. En nu is het een kwestie van volhouden. 

Zo fijn om steun te krijgen van lotgenoten en deskundigen, zegt Withuis over het Stoptober-huis, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en het ministerie van Volksgezondheid. Elke dag was er genoeg afleiding met activiteiten als wandelen, bootje varen, koken, toespraken en gesprekken.

Rouwproces

"Stoppen met roken is een soort rouwproces", legt ze uit. "Het is veel heftiger dan mensen denken. Dat zei Jan Slagter ook in een toespraak." De Omroep Max-directeur is ook gestopt met roken en kwam een dagje langs bij de deelnemers. Net zoals cabaretier Viggo Waas en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.  

Met een snik in haar stem vertelt ze over de moeilijke momenten in het huis. Zoals bij een videoboodschap van haar kleinkinderen. "Ik kon wel in het scherm springen. Mijn kleindochter van 2 jaar zei: 'Go, oma, go go! Dat raakte mij echt. Ze waren trots op me. Dat is extra motiverend."

tekst gaat verder onder de foto

Deelnemers van het huis.
Volledig scherm
Deelnemers van het huis. © Eigen werk.

Duiveltje

Nu staat ze er alleen voor. Maar ze is gewapend met adviezen en trucs voor het geval het 'rookduiveltje haar weer influistert'. Withuis: "Je moet je denkpatroon aanpassen en aan iets positiefs denken als dat gebeurt." Ze adviseert mensen die willen stoppen ook de Stoptober-app (voor Android of iPhone) te downloaden.

Ze gaat vanaf volgende week sporten met een personal assistent die haar ook helpt bij het aanpassen van haar dieet om extra kilo's te voorkomen. "En daarnaast bespaar ik elke dag zo'n 7 euro aan sigaretten. Eind van het jaar is dat zo'n 2500 euro. Toch best lekker", zegt ze lachend.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement