Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Steeds meer Zeeuwen uit de WW

interactieve kaartVLISSINGEN - Het gaat Zeeland economisch gezien voor de wind en daar profiteren steeds meer mensen met een WW-uitkering van. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met liefst twintig procent. Vooral werkzoekenden tussen de vijftig en zestig jaar vinden steeds vaker een nieuwe baan.

Het UWV presenteerde vandaag de nieuwe maandcijfers over mei. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een maand tijd met zes procent. De provincie telde einde vorige maand nog 4200 WW-uitkeringen. Ook landelijk nam het aantal mensen met een WW-uitkering af. Eind mei hadden 250.700 Nederland een WW-uitkering. 

Op dit moment, concludeert de uitkeringsinstantie, heerst krapte op de arbeidsmarkt. Het aanbod aan banen is groot, het aantal mensen dat werk zoekt is beperkt. Dat is volgens het UWV terug te zien in de groei van het aantal mensen dat vanuit de WW weer een baan vindt. Zeven van de tien mensen hadden binnen een maand weer werk. Het ging vooral om veertigplussers. Zestigplussers hebben meer moeite om aan het werk te komen. Dat is niet verbazingwekkend, omdat een deel van de zestigplussers na beëindiging van de WW-uitkering met pensioen gaat.

Het gunstige economische klimaat heeft niet alleen effect op de uitstroom. Het UWV constateert tevreden dat er dan ook steeds minder mensen in de bijstand terechtkomen. Het percentage Zeeuwen dat na beëindiging van de WW-uitkering doorstroomde naar de bijstand nam af van 6,2 procent in 2015 naar 4,7 procent in 2017. 

In Zeeland telt de gemeente Vlissingen de meeste WW’ers (671), gevolgd door Middelburg (573), Terneuzen (552) en Goes (473). Noord-Beveland (85),  Kapelle (116) en Veere (191) hebben relatief weinig werkzoekenden. 

  1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
    PREMIUM

    Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

    SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.