Volledig scherm
Archieffoto sluizencomplex Terneuzen. © Harmen Van Der Werf

Sluizen bij Terneuzen dicht door te laag waterpeil in Kanaal

TERNEUZEN - Het is weer zo ver, twee van de drie sluizen bij Terneuzen zijn in de nacht van woensdag op donderdag gestremd voor het scheepvaartverkeer, omdat het waterpeil in het Kanaal Gent-Terneuzen door de aanhoudende droogte te laag staat.

De Oostsluis is van 2.00 tot 6.00 uur buiten bedrijf gesteld, de Middensluis van 1.00 tot 6.00 uur. Het was rond die tijden laagwater op de Westerschelde. De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA), de Vlaams-Nederlandse organisatie die over het maritiem beheer van de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen gaat, heeft hiertoe besloten. De beslissing is genomen om te voorkomen dat het waterpeil in het kanaal verder zakt door uitstroom naar de Westerschelde en om verdere verzilting van het kanaalwater tegen te gaan.

Westsluis

In de mededeling aan de scheepvaart waarin het besluit kenbaar is gemaakt, staat dat de maatregel zal gelden tot het kanaalpeil weer op normaal niveau is. Dit duidt erop dat komende dagen rond laagwater op de Westerschelde beide sluizen gestremd kunnen blijven. Ook vorig jaar heeft de GNA deze beslissing moeten nemen na het uitblijven van regenval, maar dat was aanzienlijk later in het jaar, in september. Alle sluizen bij Terneuzen, ook de grotere Westsluis, werden toen een aantal uren per dag buiten bedrijf gesteld. De Westsluis blijft nu wel beschikbaar, wat van groot belang is voor de zeescheepvaart van en naar Terneuzen en Gent. De Middensluis wordt overigens rond laagwater op de Westerschelde over het algemeen al niet gebruikt.

Waterinfo van Rijkswaterstaat meldt een waterpeil van 1,99 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) bij de brug bij Sluiskil, gemeten donderdag om 11.00 uur. Het streefpeil is 2,13 meter boven NAP, met een geoorloofde afwijking van 25 centimeter naar boven en naar beneden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement