Volledig scherm
Bedrijventerrein Deltahoek in Breskens © Google Maps

Sluis wil grond op drie bedrijventerreinen verhuren aan ondernemers

SLUIS - Grond op drie Sluise bedrijventerreinen kan voortaan ook worden gehuurd, als het aan het Sluise college ligt. 

Burgemeester en wethouders stellen de Sluise gemeenteraad voor om grond op bedrijventerreinen Stampershoek (Oostburg), Technopark (Schoondijke) en Deltahoek (Breskens) via erfpacht te verhuren.  In januari werd al nagedacht over maatregelen voor de braakliggende grond op de minder populaire bedrijventerreinen. Erfpacht was een van die opties. 

In tegenstelling tot het populaire bedrijventerrein De Vlaschaard in Eede, dat zelfs wordt uitgebreid, blijkt het op de andere terreinen moeilijker om bedrijven te trekken. Erfpacht klinkt misschien ouderwets, maar zou voor zowel gemeente als ondernemers goed kunnen uitpakken, is de gedachte.  De gemeente Sluis heeft meer mogelijkheden om bedrijfsgrond aan de man te brengen en bedrijven hoeven minder geld te lenen om ergens te kunnen starten.  De huurder betaalt een vergoeding, de zogenoemde erfpachtcanon - voor het gebruik van de grond.

Grond kopen

Sluis denkt aan een vorm van erfpacht waarbij huurders de mogelijkheid hebben om de grond tijdens de looptijd van erfpacht te kunnen kopen. Op dat moment geldt de oorspronkelijke grondprijs, ook al is de waarde in de loop van de tijd gestegen. Dit principe wordt ook toegepast in de gemeenten Goes, Reimerswaal en Kapelle. Grond kopen blijft daarnaast ook mogelijk.  Het college wil de maatregel na twee jaar evalueren. Op basis daarvan kan Sluis besluiten om ermee door te gaan of om geen nieuwe gronden meer via erfpacht te verhuren.  De Sluise gemeenteraad beslist volgende week donderdag over het voorstel.