Volledig scherm
© Cris Sohier

Sluis wil gft toch niet scheiden aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust

SLUIS -  Afval wordt toch niet in heel de gemeente Sluis gescheiden ingezameld. Aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust blijkt dat niet haalbaar:  groente-, fruit- en tuinafval blijft daar bij het restafval horen. 

Het Sluise college past het nieuwe afvalplan op dat punt aan. Er wordt al een hele tijd gedubt over de beste manier om afval in de gemeente in te zamelen. Sluis is de slechtst scorende Zeeuwse gemeente, met 370 kilogram restafval per inwoner per jaar. Dat komt onder meer door het toerisme en ‘rondzwervende’ grijze containers aan de kust die ook door passanten worden volgestopt. De gemeenteraad wil het aantal kilo's terugbrengen tot 120 in 2020 en liet twee scenario’s uitwerken om dat voor elkaar te krijgen.

Twee scenario's 

Het eerste scenario is het diftarsysteem, waarbij mensen betalen voor elke volle container restafval. Het minder vaak ophalen van restafval (eens per maand) en vaker ophalen van plastic en drankenkartons (eens per twee weken) is het tweede scenario en heeft de voorkeur van het college. Alle huishoudens krijgen daarnaast een nieuwe container voor restafval met een identificatiechip, zodat er geen 'illegale’ containers meer in omloop zijn.  In beide scenario's werd gft aan de kust ook gescheiden opgehaald.  

Dat laatste blijkt uiteindelijk niet haalbaar. Het plan lag afgelopen periode ter inzage en er werden elf zienswijzen ingediend, over onder meer de afvalscheiding aan de kust.  Gescheiden inzamelen blijkt daar volgens het college toch niet ‘wenselijk en zinvol.’  Keukenafval zou verzameld moeten worden in door de gemeente verstrekte emmertjes. Verhuurkantoren van vakantiewoningen lieten gezamenlijk aan Sluis weten daar weinig in te zien. Er komt nauwelijks keukenafval vrij in vakantiewoningen en met steeds wisselende gebruikers is zo'n afvalemmertje ook niet hygiënisch, vinden zij. Onderhoud aan tuinen bij vakantiewoningen wordt daarnaast veelal door hoveniersbedrijven gedaan, die zelf het tuinafval opruimen. Er is een risico dat er in plaats van gft ander afval in de verzamelcontainer belandt. In de gemeente Veere is een proef gedaan met het gescheiden inzamelen van gft in een vakantiepark en die resultaten voldeden ook niet aan de verwachting.

Sluis gaat, naar aanleiding van zienswijzen, ook bekijken hoe het moet met medisch afval en incontinentiemateriaal in de grijze container.  De inzameling van oud papier en karton wordt apart besproken, in overleg met de verenigingen die dat ophalen. De Sluise gemeenteraad praat dinsdagavond over het afvalplan.