Volledig scherm
Rijkswaterstaat plaatst schotten in de spuisluis bij Bath. © Rijkswaterstaat

Schotten in spuisluis bij Bath houden zoet water binnenboord

BATH - Door de droogte dreigt het water in het Schelde-Rijnkanaal en het Volkerak-Zoommeer te zout te worden. Rijkswaterstaat heeft daarom schotten in de spuisluis bij Bath geplaatst om zo het zoet water 'binnenboord' te houden.

De spuisluis dient normaal gesproken om zoet water te lozen in de Westerschelde. Doordat helemaal aan de andere kant van de waterketen, in het Volkerak- Zoommeer, zoet water wordt toegelaten, ververst daarmee het water van het Markiezaatmeer, het Schelde-Rijnkanaal en het Volkerak Zoommeer. 

Verzilting

Door de droogte wordt het aandeel van zoet water in die wateren steeds lager, waardoor verzilting dreigt. ,,Dat is slecht voor de kwaliteit van het leven in het water", verklaart woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. ,,En als het water te zout wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor de landbouwpercelen in de omgeving. Daarom grijpen we in." 

De sluis kan normaal gesproken niet worden afgesloten. ,,Daarom hebben we voor vier van de zes kokers schotten geplaatst", legt De Feijter uit. ,,We houden daardoor meer zoet water vast, en het zoute water blijft in de Westerschelde."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement