Schoondijke omstreeks 1950, goed te zien is dat het dorpscentrum nog grotendeels moet worden herbouwd.
Volledig scherm
Schoondijke omstreeks 1950, goed te zien is dat het dorpscentrum nog grotendeels moet worden herbouwd. © ZB, Beeldbank Zeeland, foto KLM Aerocarto

Schoondijke herdenkt bevrijding met verhalen, muziek en foto's

SCHOONDIJKE - Het in oktober 1944 grotendeels verwoeste Schoondijke staat woensdag en zaterdag stil bij 75 jaar bevrijding met verhalen, muziek en een expositie. 

Schoondijke lag strategisch. Op weg naar onder meer Breskens moesten Duitse troepen er wel doorheen. Op 10 oktober 1944 voerden geallieerden een zware beschieting op het dorp uit. De bevrijding volgde ‘pas’ 24 oktober, na twee dagen van gevechten. Ruim dertig burgers kwamen oktober 1944 om, praktisch het hele dorpscentrum lag in puin.

Ooggetuigen

In één monumenten van de wederopbouw, de Heilige Petrus Apostel-kerk aan de Prinses Beatrixstraat, vindt woensdag vanaf 19.30 uur de herdenking plaats met toespraken en voordrachten. Ook worden ooggetuigenverhalen voorgelezen en koor Zeekoraal zingt. Zaterdag om 14.30 uur opent in agrarisch themapark Het Klinket aan de Sasputsestraat 14 een foto-expositie over de oorlog en bevrijding van Schoondijke. Deze blijft tot december. Muziekvereniging OKK uit Schoondijke en kinderen uit het dorp verzorgen de opening. Ook zijn legervoertuigen aanwezig.

  1. Geen theatervoorstellingen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’
    PREMIUM

    Geen theater­voor­stel­lin­gen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’

    MIDDELBURG - Ze mogen open, maar ze blijven dicht. Geen enkel Zeeuws podium gaat vanaf maandag voorstellingen programmeren voor maximaal 30 man publiek. September wordt al moeilijk, zeker als er dan nog steeds niet meer dan 100 mensen in de zaal mogen. ,,Het knelt aan alle kanten”, benadrukt Frans Lievens van Zeelandtheaters. ,,Niet alleen voor theaters, maar ook voor impresariaten en artiesten. Ik heb artiesten zien huilen.”