Volledig scherm
Duitse uitwisselingsstudenten zijn te gast op het Reynaertcollege in Hulst. ,,De leerlingen kennen elkaar al een beetje", zegt docente en kartrekker Goedele Laenens (uiterst links). © Peter Nicolai

Scholieren uit Duitsland en Hulst onderzoeken samen grenzen en muren

HULST - Op zondagmiddag naar school? Voor vwo-leerlingen van het Reynaertcollege was dat vanmiddag geen enkel probleem. Ze verwelkomden er 24 Duitse leeftijdsgenoten.

Jaarlijks wordt er een uitwisseling gehouden met het Georgianum Gymnasium uit het Duitse Vreden. ,,Maar dit jaar is het anders”, vertelt docent Goedele Laenens van het Reynaertcollege.  ,,Het is veel uitgebreider.” Het hele schooljaar zijn beide scholen bezig met de val van de Berlijnse muur in 1989 en aanverwante thema's.

Mentale muren

Het project ‘De muur moet weg! Voorbij de grenzen van groepsidentiteit’ krijgt Europese subsidie en bij meerdere vakken wordt er vanuit verschillende invalshoeken aandacht aan besteed.  ,,We hebben ook zoveel mentale muren”, geeft Laenens als voorbeeld. De leerlingen gaan de komende dagen op excursies en doen in groepjes van twee onderzoek, ook buiten de schoolmuren. 

Brieven geschreven

Quote

De leerlingen gaan mensen intervie­wen en ze gaan aan de slag met tien verschil­len­de onderwer­pen

Goedele Laenens, Docent

,,Er zijn tien onderwerpen in totaal, zoals Europa, gender, tolerantie en de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen gaan daar mensen over interviewen.” Zo gaan ze naar bewoners van woonzorgcentrum de Blaauwe Hoeve om over de Tweede Wereldoorlog te praten en ze gaan de stad in. De Duitse leerlingen oefenen met Nederlands praten en logeren bij scholieren van het Reynaertcollege. ,,Ze hebben van tevoren brieven naar elkaar geschreven en kennen elkaar al een beetje.”

Op woensdag gaan twintig leerlingen van het Reynaertcollege mee naar Duitsland, om daar dezelfde vragen te onderzoeken.  De Duitse scholier Matej Rehak (17) vindt het project belangrijk, vertelt hij in vlekkeloos Nederlands. ,, Het is ook goed om te weten hoe anderen tegen Duitsland en onze geschiedenis aan kijken.”