Volledig scherm
sabine wortelboer © camile schelstraete

Sabine (15) uit Hulst overleden

HULST - De zieke Sabine Wortelboer (15) uit Hulst is overleden. Dat meldt haar broer op Instagram. Ze kwam vorige week in het nieuws nadat haar laatste wens - zoveel mogelijk kaartjes krijgen - massaal werd vervuld.

Sabine leed aan een tumor in haar hoofd. Na een intensieve, maar uiteindelijk vruchteloze chemotherapie in Amerika staakte ze de behandeling en moest ze aanvaarden dat er geen genezing meer mogelijk was.

Haar broer Sol Wortelboer plaatste maandagmiddag op Instagram een bericht: "Ons engeltje is gevlogen. Hemel en aarde bewogen. Nu lekker met veel vrede en rust op weg naar boven. Ik heb zo van je genoten lieverd en zoveel van je geleerd. Ik heb met je gelachen en dankbaar met je geleefd. Ik ben ongelooflijk trots op je. Je hebt het echt fantastisch gedaan! Vanaf je eerste adem tot je laatste. Alleen maar lof en oneindig veel liefde. Ik maak een diepe buiging voor je ongelooflijke kracht. Je broer"

Sabine kreeg een jaar geleden te horen dat ze een hersentumor had. Ze had al tijden last van migraine, dacht men. Maar er bleek meer aan de hand: een kwaadaardig gezwel dat maar bij weinig kinderen voorkomt. De overlevingskansen waren heel erg klein.

"Uit de mri-scan bleek dat de medicijnen niets meer hebben gedaan", vertelde ze eind april. "We hebben afgesproken dat ik dan zou stoppen met de medicatie. Ik wilde al langer stoppen, maar ik vond het moeilijker dan ik dacht. Nu lig ik hier heel kwetsbaar, omdat ik weet niet wat er gaat gebeuren.”

Sabine noemde het ‘ongelooflijk’ dat er afgelopen jaar zoveel geld – ruim drie ton – is ingezameld tijdens de crowdfundingsactie voor haar kostbare behandeling bij de particuliere arts Burzynski in Houston, Texas. 

Haar laatste wens was niet zo groot. ,,Ik zou het heel fijn vinden om nog een keer een hele grote bak lieve kaarten van heel veel mensen te krijgen.” Daar werd afgelopen week massaal gehoor aan gegeven. Ze ontving maar liefst 30.000 kaartjes en vele cadeaus en bloemen.