Ruben Keulers’ pas opgeknapte bunker oogt als een gezellig cafeetje.
Volledig scherm
Ruben Keulers’ pas opgeknapte bunker oogt als een gezellig cafeetje. © Camile Schelstraete

Ruben vermomde bunker 134 S in Groede als Duits café

GROEDE - ,,Stel je je héél veel plankjes voor. En vermenigvuldig dat met honderd. Zo veel zooi stond er in die bunker. Bloed zweet en tranen heeft het gekost.” Ruben Keulers bedoelt te zeggen dat het een hele klus was om de voormalige munitie/hospitaalbunker op te knappen.

Burgemeester Marga Vermue opende zaterdag een expositie is de opgeknapte bunker op het terrein van Groede Podium. Bunker type 134 S is een van de elf bunkers van Stützpunkt Groede, de Duitse stelling even buiten Groede. Een bijzonder exemplaar volgens Keulers waarvan er in Nederland maar een andere over is gebleven.

Dorpje

Keulers leidt mensen rond op het bunkercomplex dat in de oorlog gecamoufleerd was als een klein dorpje. Nepramen en -deuren moesten overvliegende geallieerden voor de gek houden. ,,Het verhaal gaat dat de Canadezen pas op tweehonderd meter doorhadden dat het bunkers waren.” Hij laat een veelbetekenende stilte vallen. ,,Dat is steeds het verhaal. Ik geloof daar helemaal niks van.” Volgens de kenner wisten de Canadezen wel eerder wat er zich bevond, maar hadden de Duitse militairen na 80.000 granaten op Oostburg weinig zin zich nog te verzetten. ,,Volgens mij is het eerder iets geweest als dat de Canadezen hier aankwamen, op de deur aanklopten, tegen de Duitsers zeiden: ‘En? wat gaan we ermee doen?’ en dat het al snel zonder slag of stoot bekeken was.”

Zand erover

In 1947 overwoog de toenmalige gemeente Groede om het bunkerterrein te slopen maar schrok terug voor de kosten. 300.000 gulden, een enorm bedrag voor die tijd. ,,Toen hebben ze er maar een berg zand over gegooid en er een hertenkampje van gemaakt.”

Bunker 134 S is vermomd als een Duits café. Moselland. Tijdens een eerdere opknapbeurt  werd er ‘Wijnen en Snaps’ in rammelend horeca-Duits op het ‘raam’ geschilderd. Keulers heeft het maar zo gelaten. In de herstelde bunker krijgen bezoekers een indruk van het interieur. Er staat een pop in Duits infanteristenuniform, een kast, zoals die er stond, compleet met een wat ondeugend Folies Bergere-achtig plaatje. In een andere ruimte worden beelden uit de oorlog getoond. 

Hoeveel werk het allemaal ook was. Keulers zou graag alle elf bunkers aanpakken. Burgemeester Vermue van Sluis is blij met het enthousiasme van Keulers maar durft nog niks toe te zeggen. ,,Onze gemeente is rijk aan vestingwerken. Denk aan het castellum in Aardenburg, de Spaans-Staatse linies, resten van kastelen. Ook deze bunkers passen daarin. Als onderdeel van de geschiedenis en van de architectuur. Dat moet bewaard blijven.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement