Renées broertje van 2,5 jaar werd voor drie rijksdaalders verraden en omgebracht in Auschwitz
ZIERIKZEE - Als de kurk eenmaal van de fles is, gaat Renée van der Hulle-Ossendrijver los. Vol verhalen zit ze over de omgebrachte Joodse inwoners van Zierikzee. Hun struikelstenen verdienen een poetsbeurt.
Marcel ModdeLaatste update:24-02-22, 23:23
De tastbare herinnering aan de families Van Dijk, Labzowski, Frenk, Spalter en Wilkens begon glanzend. Maar vijf jaar na plaatsing zijn de 22 messing steentjes in de straten van Zierikzee ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners daar, dof en donker uitgeslagen. ,,Invloed van weer en verkeer", zegt Renée van der Hulle.
Hij doet niet aan massaproductie, omdat de Joodse mensen waar de struikelstenen voor staan het slachtoffer zijn geworden van massavernietiging.
Renée van der Hulle, Werkgroep Struikelstenen
Zij nam destijds samen met Jan Kroesen het initiatief voor de zogeheten struikelstenen bij de huizen van Joodse inwoners, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen. In totaal 22 stenen op acht adressen in Zierikzee en één voor Irma Jacobs in Burgh. Verspreid over Nederland liggen er inmiddels zo'n zesduizend van deze mini-monumentjes in de straten en meer dan 65.000 binnen Europa. Nog steeds stuk voor stuk gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, vertelt Van der Hulle bewonderend over zijn initiatief. ,,Letter voor letter, cijfer voor cijfer. Hij doet niet aan massaproductie, omdat de Joodse mensen waar de struikelstenen voor staan het slachtoffer zijn geworden van massavernietiging.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.