Volledig scherm
Het ontwerp van de nieuw te bouwen kerk. © Buro Ruimte & Groen-Borssele

Reimerswaal bouwt nieuwe kerk met 2.000 zitplaatsen in Yerseke

YERSEKE - Met tien stemmen voor en acht stemmen tegen is dinsdagavond het bestemmingsplan dat de bouw van een 2000 zitplaatsen tellende kerk aan de Steeweg in Yerseke goedgekeurd door de gemeenteraad van Reimerswaal.

Het bleef lange tijd spannend in het debat, dat zich net als vorige week toespitste op de aanpak van de te verwachten verkeersproblemen. Uiteindelijk lieten Jan Cees van der Endt (VVD) en de CDA-fractie zich overtuigen door wethouder Jaap Sinke (SGP). ,,We zullen alle mogelijke oplossingen die binnen ons bereik liggen we aanpakken voordat de schop de grond in gaat." Daarmee doelde hij onder meer op de aanpassing van de Steeweg, waar tegenstanders een verkeersinfarct verwachten.

De tegenstanders, die voorafgaand aan het debat met een inspraakreacties nog probeerden de twijfelende raadsleden van CDA en VVD over de streep te trekken, lieten eerder al weten de bouw van de kerk tot aan de Raad van State tegen te zullen houden.

Het twee uur durende debat dat vooraf ging aan de hoofdelijke stemming verliep bij vlagen verhit. VVD-raadslid Thea Laban, verklaard tegenstander van het plan, liet weten dat zij en haar fractiegenoot Van der Endt zijn bedreigd voorafgaand aan het besluit. ,,Dat is verschrikkelijk", reageerde Sinke.

Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal suggereerde dat de CDA-fractie over de streep zou zijn gehaald door de benoeming van de een vrouwelijke CDA-burgemeester, afgelopen maandag. Waarnemend burgemeester Piet Zoon, voorzitter van de vergadering, reageerde fel op die bewering. ,,Dat heeft hier niets mee te maken. Ik schaam me voor deze opmerking."

Zoon en Weststrate waren eerder al in botsing gekomen, toen Weststrate vraagtekens plaatste bij de betrokkenheid van een gemeenteambtenaar in de bouwcommissie van de kerk en raadslid Bram van Stee bij het kerkbestuur. Zoon waarschuwde de voorman van Leefbaar Reimerswaal dat hij met zijn 'beledigende opmerkingen' en 'onjuiste aannames' de grenzen van het toelaatbare naderde.

Sinke moest heel wat kritiek incasseren, maar bleef volharden in het feit dat Steeweg de enige mogelijke locatie is en dat de huidige kerk echt te klein is. ChristenUnie en Leefbaar Reimerswaal trokken zijn objectiviteit in twijfel. CDA, PvdA en VVD vonden dat de wethouder veel te laat met uitgewerkte plannen kwam voor reconstructie van de Steeweg. Op dat punt ging Sinke door het stof. ,,Dat had ik beter en eerder moeten doen", zei hij tot driemaal toe.