Raad van State: stoppen met werk heeft geen zin, water loopt toch in Hedwigepolder
DEN HAAG - De ontpoldering van de Hedwigepolder mag van de Raad van State doorgaan. Een verzoek van voormalig eigenaar Gery De Cloedt om het werk per direct stil te leggen is door de rechter in een spoedprocedure afgewezen.
De Cloedt voert de PFAS-vervuiling van de Westerschelde aan om de ontpoldering te stoppen. Maar volgens de rechter moet voorkomen worden dat de oude Scheldedijk doorbreekt en het water ongecontroleerd de polder binnenloopt.
Volgens de Vlaamse Waterweg, uitvoerder van het project, zou dit tijdens het komende stormseizoen ‘vrijwel zeker’ gebeuren. Oorzaak: de dijken langs de Prosperpolder (het Vlaamse deel van het natuurproject) zijn al aanzienlijk verlaagd. ,,In dat geval zou het echter gaan om een ongecontroleerde inundatie die grote veiligheidsrisico’s met zich brengt”, aldus de uitspraak. De voorzieningenrechter bij de Raad van State vindt mogelijke schade aan het milieu daar niet tegen opwegen.
Een ongecontroleerde inundatie brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee
Waterveiligheid
Deze passage in het vonnis is opmerkelijk. Waterschap Scheldestromen liet vorige maand nog weten dat de oude Scheldedijk niet verder dan tot een hoogte van 6,30 meter mocht worden afgegraven in afwachting van goedkeuring van de nieuwe ringdijk. Daardoor ‘blijft de waterveiligheid geborgd en het achterliggende gebied daarmee veilig tegen overstromingen’, schreef het waterschap toen.
Vorige week, op 14 juni, werd het laatste formele obstakel rond waterveiligheid opgeruimd met de goedkeuring door Waterschap Scheldestromen van de nieuwe ringdijk tussen de Hedwigepolder en het achterland. Twee dagen later stelde de Vlaamse Waterweg voor de Raad van State dat het werk in de Prosperpolder al vergevorderd was en ‘het juridisch en technisch onmogelijk deze verlaging op korte termijn weer ongedaan te maken’. ,,Daardoor is het volgens haar (Vlaamse Waterweg, red) vrijwel zeker dat, ook als de uitvoering van het project aan Nederlandse kant wordt opgeschort, in het komende stormseizoen de Prosperpolder en ook de Hedwigepolder onder water lopen”, aldus de Raad van State.
Zorgen bij provincie
Afgelopen maandag konden de werkzaamheden aan Nederlandse zijde hervat worden nadat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer schreef geen redenen te zien om pas op de plaats te maken. De brief van de minister over de risico’s voor natuur en gezondheid door de ontpoldering hebben de zorgen bij het Zeeuwse provinciebestuur niet weggenomen, schrijven Gedeputeerde Staten. Het college laat Provinciale Staten weten de minister uit te nodigen voor overleg. De provincie werd eigenaar van de polder nadat De Cloedt was onteigend.
Scheldeverdragen uit 2005
Eind 2014 keurde de Raad van State het ontpolderingsplan goed. In principe kun je niet meer in hoger beroep tegen de einduitspraak van de hoogste bestuursrechter. Een herziening is wel mogelijk als na de uitspraak cruciale informatie boven water komt die ten tijde van de einduitspraak nog niet bekend was, maar dat wel had moeten zijn. Volgens De Cloedt wist Rijkswaterstaat al in 2011 dat er een PFAS-probleem was.
Elke dag wachten verdwijnt een stuk van de oude dijk. Daarom wilde De Cloedt niet tot september wachten op de definitieve uitspraak. Dan zou de polder al onder water staan. Daarom startte hij een spoedprocedure. Of De Cloedt de bodemprocedure bij de Raad van State voortzet, kon zijn raadsman Hans Mieras donderdag nog niet zeggen. Daarover wordt nog beraad gevoerd. Die herzieningsrechtszaak volgt pas over enkele maanden en dan gaat de hoogste bestuursrechter dieper in op de PFAS-problematiek, laat de Raad van State weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zeeuwse stormchaser: verwoestende tornado raasde 5 tot 10 minuten over Schouwen-Duiveland
ZIERIKZEE - De wervelwind die vanmiddag een spoor van vernieling heeft achterlaten in Zierikzee en omgeving, heeft vijf tot tien minuten over het eiland Schouwen-Duiveland geraasd. Dat zegt Zeeuwse stormchaser Paul Begijn op basis van videobeelden en foto's die hij heeft bekeken. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Grote ergernis over ramptoeristen in Zierikzee
De veiligheidsdiensten in Zeeland en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland hebben hun ongenoegen uitgesproken over de vele ramptoeristen die naar Zierikzee zijn gekomen na de verwoestende tornado van vanmiddag. -
PREMIUMopinie
‘Strafvervolging voor wegmoffelen aardbevingenrapport zou heel eind komen’
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Shell en Exxon hebben in het verleden schaamteloos de eigen zakken gevuld ten koste van Groningse bewoners en de belastingbetaler. Als het (straf)recht hier geen toepassing krijgt, dan zien we de banaliteit van het kwaad, zegt oud-strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs. -
PREMIUM
Miljoenenschade aan huurwoningen Zeeuwland in Zierikzee, windhoos dupeert zo'n 300 huurders
ZIERIKZEE - De windhoos die door de wijk Malta trok heeft ruwweg driehonderd huurders van Zeeuwland gedupeerd. Zo’n 150 woningen zijn beschadigd, minstens vijf zijn onbewoonbaar.
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM
Het is bijna begonnen! Maar nu al wordt volop genoten van Concert At Sea
Eíndelijk is het zover. Na twee jaar gaat Concert at Sea op de Brouwersdam weer los. Met woensdagavond voor insiders al een eerste magisch moment. ,,Dan lopen we hier altijd de dijk op met een biertje om te kijken als ze een lichtcheck doen. Dat is wel een momentje”, zegt Ruben Goedhart die met een Vlissingse vriendengroep van dik twintig mensen op Resort Land & Zee kampeert.