PVV Zeeland fraudeerde met fractiegeld
MIDDELBURG - De Zeeuwse PVV-fractie heeft gesjoemeld met vergoedingen voor hun werk in Provinciale Staten. Onderzoeksbureau KPMG komt tot de conclusie ‘dat de PVV op een aantal punten tegen de provinciale regels heeft gehandeld'.
Het onderzoek is verricht in opdracht van commissaris van de koning Han Polman. Hij verwacht dat de betrokken PVV’ers ‘hun conclusies trekken, maatregelen treffen en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen'. Op de vraag of de provincie Zeeland aangifte gaat doen van fraude wil de commissaris niet vooruitlopen. De bal ligt nu bij de politiek”, laat Polman weten. Het rapport zal door de commissie Integriteit en Provinciale Staten worden besproken.
Het onderzoeksbureau KPMG noemt drie specifieke zaken: in de administratie over 2018 is een factuur van 816 euro gevonden waarin de leverancier op verzoek van en/of met medeweten van de Statenleden Peter van Dijk en Vincent Bosch wijzigingen heeft aangebracht. Daardoor kon de uitgave ten onrechte betaald worden uit het fractiebudget. De factuur was voor het opzetten van een site voor de PVV-Tholen.
Stiekeme geluidsopnames
Poll
PVV-Statenleden moeten opstappen
-
Eens (85%)
-
Oneens (15%)
Verder noemt KPMG de heimelijk gemaakte geluidsopnames. Hierop was te horen hoe Van Dijk een truc uitlegde om fractiegeld voor campagnedoeleinden te hebben gebruikt voor de verkiezingen van 2015. Een vrijwilliger kreeg een vergoeding die vervolgens meteen werd teruggeven en in de campagnekas gestort.
Tenslotte constateert KPMG dat ‘de werkzaamheden van verschillende PVV-fractiemedewerkers niet alleen het provinciaal belang dienden en derhalve ten onrechte ten laste van het fractiebudget zijn gebracht’. Het gaat dan om werkzaamheden voor PVV-activiteiten op gemeenteniveau.
KPMG bekeek ook reisdeclaraties. Zo viel op dat zowel Van Dijk als Bosch op één dag meerdere ritten van huis naar Middelburg declareerde. In het rapport is de reactie van de PVV-Statenleden opgenomen: ,,De heer Van Dijk licht toe dat hij tussen verplichtingen door op en neer rijdt om de honden uit te laten op dagen dat zijn familielid de volledige dag werkt. De heer Bosch heeft verklaard op enig moment meerdere declaraties op één dag opgevoerd te hebben, vanwege de tussentijdse verzorging van dieren op zijn thuisadres.”
Manifest van wantrouwen
Een maand na de verkiezingen voor Provinciale Staten barstte de bom binnen de PVV Zeeland. Statenlid Vincent Bosch (22) uit Tholen en de PVV-raadsleden in Terneuzen en Tholen zegden half april in een ‘manifest van wantrouwen’ het vertrouwen in hun lijsttrekker en fractievoorzitter Peter van Dijk (66) uit Kattendijke op.
Peter van Dijk zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie, onder meer door zijn echtgenote in dienst te nemen en geld uit het fractiebudget te lenen. Bosch speelde heimelijk gemaakte geluidsopnames door naar NRC Handelsblad. Hierop was te horen hoe Van Dijk een truc uitlegde om fractiegeld voor campagnedoeleindes te hebben gebruikt voor de verkiezingen van 2015.
Commissaris van de Koning Han Polman gaf naar aanleiding van het ‘manifest’ het bureau KPMG opdracht te onderzoeken of gemeenschapsgeld dat de afgelopen jaren naar de fractie is gegaan wel volgens de regels is uitgegeven.
Aanklachten wegens bedreiging en smaad
Van Dijk werd uit de Zeeuwse PVV gezet. Sinds de verkiezingen van afgelopen maart zijn Van Dijk en Bosch de enige twee Statenleden van de PVV. Ze vormen nu de afzonderlijke fracties PVV-Van Dijk en PVV-Bosch. Van Dijk en Bosch deden over en weer aangifte tegen elkaar. Volgens Bosch zou hij door Van Dijk met de dood zijn bedreigd. Van Dijk beschuldigde Bosch van laster en smaad. Deze aantijgingen vormden geen onderdeel van het KPMG-onderzoek.
Bosch en Van Dijk
Vincent Bosch ziet voor hemzelf geen reden om op te stappen. Hij ziet zichzelf als de klokkenluider die het misbruik van het fractiegeld naar buiten heeft gebracht. De 816 euro voor de website van de PVV Tholen zal hij terugbetalen. Peter van Dijk wil vanaf zijn vakantieadres nog niet reageren omdat hij het definitieve versie van het rapport nog niet heeft kunnen lezen. Hij vindt het ‘buitengewoon ongelukkig’ dat de commissaris van de koning het rapport midden in de vakantie naar buiten heeft gebracht.
Geschrokken van rapport
Commissaris van de koning Polman is geschrokken van het rapport van KPMG. Hij verwacht dat de betrokken PVV’ers ‘hun conclusies trekken, maatregelen treffen en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen’.
Vincent Bosch en Peter van Dijk werden op de PVV-lijst gekozen, maar vormen sinds Zeeuwse PVV’ers hun vertrouwen in Van Dijk opzegden twee afzonderlijke fracties in Provinciale Staten. Polman gaat niet in op de vraag of de positie van Bosch en Van Dijk onhoudbaar is geworden. Hij wil de PVV eerst zelf de kans geven orde op zaken te stellen.
Volgens commissaris van de koning Polman raakt het rapport de integriteit van handelen. De provincie moet er op kunnen vertrouwen dat volksvertegenwoordigers eerlijk handelen, stelt hij. Gesjoemel door één partij kan een smet werpen op de hele Zeeuwse politiek.
Aangifte? Bal ligt bij politiek
KPMG stelt dat het gesjoemel met publiek geld buiten het gezichtsveld van de provincie viel. Aan de controle heeft het dus niet gelegen.Het gerommel met vergoedingen kwam aan het licht door een conflict binnen de PVV. Zonder die ruzie was het waarschijnlijk nooit ontdekt. Polman denkt dat er nagedacht moet worden over de controle. Zo kan hij zich voorstellen dat fracties afspreken elkaar declaraties over en weer te checken voordat ze definitief ingediend worden.
Op de vraag of de provincie Zeeland aangifte gaat doen van fraude tegen de PVV’ers wil de commissaris niet vooruitlopen. ,,De bal ligt nu bij de politiek”, laat Polman weten. De provincie kan ook overgaan tot het terugvorderen van onterecht betaalde vergoedingen als de PVV die niet uit eigen beweging terugbetaalt. De commissie Integriteit en Provinciale Staten gaan het rapport bespreken.
Geluidsopnamen
Beluister hier de podcast van NRC waarin (vanaf minuut 06.10 en vanaf minuut 07.15) het geluidsfragment is te horen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUM
Westkapelle: Hoop op volwaardig Grôôt ‘Ôôd, geen grote glooiing met een plankier erop
Dat was toch wel even schrikken toen we een schets zagen voor het vernieuwde Grôôt ‘Ôôd, zegt Jan Kaland van de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle.Westkapelle -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
met video
Zeeuws mosselseizoen van start: ‘Wonderlijk wat een paar dagen zon doet’
Ondanks dat de mosselen al een paar weken worden verkocht, is het hangcultuurseizoen vandaag officieel begonnen. De eer was aan mosselkweker Jan Bout, die symbolisch de eerste lijn met mosselen omhoog haalde.Bruinisse -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.
-
PREMIUM
Zeeuwse stemmen kostten GroenLinks zetel in de Eerste Kamer
Middelburg -
-
-
PREMIUM
‘Commerciële parkeerkelderbouwers kunnen redding binnenstad Hulst zijn’
Door bedrijven uitgebate (ondergrondse) parkeergarages zouden wellicht een oplossing kunnen zijn voor de parkeerproblemen in hartje Hulst. Door de komst van steeds meer appartementsgebouwen in de Hulster binnenstad, wordt het steeds meer woekeren met parkeerruimte. Veel binnenstadbewoners klagen nu al dat ze hun auto niet of heel moeilijk vlakbij huis kunnen stallen.Hulst -
PREMIUM
Parkinson Beweegdag belooft een mooie traditie te worden: ‘De impact van de ziekte is groot’
Mensen die de ziekte van Parkinson hebben, bewegen doorgaans lastiger. Daarnaast hebben sommigen sneller de neiging om achter de geraniums te kruipen. Daarom voor de tweede keer een parkinson beweegdag.Burgh-Haamstede