Commissaris van de koning Han Polman
Volledig scherm
Commissaris van de koning Han Polman © Lex de Meester

Provincie onderzoekt mogelijk misbruik fractiegeld bij PVV Zeeland

MIDDELBURG - De provincie gaat onderzoeken of PVV’er Peter van Dijk misbruik heeft gemaakt van fractiegelden. Dat zegt commissaris van de koning Han Polman, naar aanleiding van het ingrijpende conflict binnen de partij.

De Zeeuwse Statenfractie en de PVV-raadsfracties in Terneuzen en Tholen hebben het vertrouwen in Van Dijk opgezegd en hem uit de partij gezet. Een van de voornaamste redenen is het verwijt van misbruik van gemeenschapsgeld.

Van Dijk, voorzitter van de Statenfractie, zou duizenden euro's hebben geleend uit het fractiebudget, volgens betrokkenen voor de aanschaf van een auto. Ook wordt hij beschuldigd van overmatige en dubbele declaraties. Verder zorgde hij ervoor dat zijn vrouw als fractiemedewerkster in dienst kwam, waarbij haar salaris meermaals werd verhoogd.

Verantwoording

Commissaris Polman neemt de signalen over de besteding van het fractiebudget zeer serieus. ,,Elke fractie moet hierover jaarlijks verantwoording afleggen. Daar vindt ook accountantscontrole over plaats. Naar aanleiding van deze opmerkingen zullen we heel precies gaan kijken welke stappen daarin zijn gezet.”

,,Dit gun je geen enkele politieke partij", zegt Polman over wat hij de ‘PVV-disruptie noemt. ,, Het is in de eerste plaats vervelend voor de PVV, maar het straalt ook af op de politiek. Het is echt jammer dat dit zo gebeurt. Dat is niet goed voor het aanzien van de politiek.”

Polman was al langer op de hoogte van de problemen binnen de partij. Hij heeft de PVV geadviseerd om te kijken of er een bemiddelaar kon worden aangesteld. ,,Maar klaarblijkelijk was de situatie al zo ver geëscaleerd, dat dat geen basis meer had.”