De Sint Baafskerk in Aardenburg.
Volledig scherm
De Sint Baafskerk in Aardenburg. © Boaz Timmermans

Provincie maakt 1,4 miljoen euro vrij voor restauratie van monumenten

AARDENBURG - De provincie is bereid om volgens jaar 1,4 miljoen euro uit geven aan restauratie van rijksmonumenten. Het gaat dan om grotere restauraties van kerkgebouwen, molens, stadhuizen en fabrieken. 

,,In een wereld die snel verandert, is het Zeeuws erfgoed ons anker‘’, zegt gedeputeerde Anita Pijpelink. ,,Monumenten als molens, boerenschuren en vestingwerken laten een stukje van ons verleden zien en zijn bepalend voor de identiteit van onze provincie. We moeten deze iconen behouden voor de toekomst. Dat is niet alleen fijn om naar te kijken, maar verhoogt ook de leefbaarheid en de toeristische aantrekkingskracht van onze provincie.”

In voorgaande jaren zijn meerdere rijksmonumenten gerestaureerd met geld vanuit de subsidiepot. Zo zijn de vestingwerken in Veere opgeknapt. En de Sint Baafskerk in Aardenburg, waar op het dak duizenden leien werden vervangen. Op dit moment staat de Plompetoren in Burgh-Haamstede in de steigers. Ook de molens van Zuidzande en Nieuwsvliet worden flink onder handen genomen.